Startsida Mat Matsvinnet är en klimatbov – och du är en del...

Matsvinnet är en klimatbov – och du är en del av problemet

Arla, mjölk
Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Matprofessorn slår tillbaka mot bäst före-myter: “Jag ser rött när folk häller ut mjölk som fortfarande är bra”

Just nu läser andra

En ny mission: Stoppa matsvinnet

Marie-Louise Danielsson-Tham är inte bara veterinär och professor i livsmedelshygien – hon är också en passionerad förespråkare för att vi ska våga lita mer på våra sinnen än på datummärkningen.

Efter att ha blivit rikskänd som ”Basiluskan” i TV4:s Rent hus, där hon lärde Sverige att städa på riktigt, har hon nu ett nytt mål: att få oss att sluta slänga fullt ätbar mat, skriver sajten Godare

– Jag får ont i magen när jag ser folk kasta mat bara för att ett datum passerat. Vår okunnighet gör att vi förstör både miljön och våra plånböcker, säger hon.

Salt som överlevt 200 miljoner år – men slängdes ändå

Under ett besök i ICA:s provkök i Stockholm såg hon hur flera burkar himalayasalt var på väg till soporna. Anledningen? Bäst före-datumet hade gått ut.

Läs också

– Det är ju helt absurt. Det saltet bildades för 200 miljoner år sedan – det håller betydligt längre än du och jag, säger Marie-Louise.

Svenskar slänger 150 kilo mat per år

Enligt Naturvårdsverket slänger en svensk familj i snitt 150 kilo ätbar mat varje år. Danielsson-Tham menar att okunskap kring datummärkning är en stor del av problemet.

– Folk stirrar sig blinda på datumen och glömmer bort att känna efter, lukta och smaka. Till exempel håller mjölk ofta minst en vecka efter bäst före-datumet – särskilt om den förvarats kallt.

Från hästrumpor till kylskåp

Marie-Louise valde veterinärbanan framför läkaryrket eftersom hon ville kombinera sitt intresse för både djur och medicin.

– En yrkesvägledare varnade mig med orden “du kommer få stå med armen i en hästrumpa hela dagarna”. Men det avskräckte mig inte – det gjorde mig snarare ännu mer taggad, skrattar hon.

Och just veterinärutbildningen förde henne in på livsmedelshygien – en specialitet som idag gör henne till en av Sveriges mest kunniga röster i frågan om säker mat och minskat svinn.

Rent men inte hysteriskt

Hur ser det då ut hemma hos ”Basiluskan” själv?

– Vi har dammtussar, javisst. Jag använder inte desinfektionsmedel i onödan – snälla bakterier behövs också. Men när jag hanterar kyckling är jag noga med hygienen.

Hon understryker att det viktigaste är rena händer och rätt temperaturer. Mat som hettas upp till minst 70 grader är oftast säker, även om den passerat sista förbrukningsdag.

Dumpstring är inte så farligt som folk tror

Dumpstring – att ta vara på butikernas utgångna varor – väcker ofta oro. Men Marie-Louise är inte särskilt bekymrad.

– Är du frisk och tillagar maten ordentligt, så är det oftast inga problem. Riskgrupper ska förstås vara mer försiktiga, särskilt med vakuumförpackade produkter.

Ett år gamla ägg – fortfarande goda

Ett av hennes favoritexempel på bäst före-myten är ägg.

– Jag råkade nyligen tillaga ägg som visade sig vara ett år gamla – de smakade fantastiskt! Ägg håller jättelänge i kylskåp, bara skalet är helt.

Det korta bäst före-datumet är ett EU-krav på grund av salmonellarisk i andra länder – inte för att svenska ägg snabbt blir dåliga.

Så gör hon med mögel

När det gäller mögel i bröd, sylt eller juice är hon mer försiktig.

– Mögel på bröd – det slänger jag. I sylt kan jag ta bort en bit med marginal om möglet är färskt. Men juice eller saft med mögel häller jag ut direkt – där sprider sig gifterna snabbt.

Våga använda dina sinnen

Marie-Louise Danielsson-Tham vill få oss att tänka om kring datummärkningar.

– Titta, lukta, smaka! Lita på dig själv. Att slänga mat i onödan är inte bara dumt – det är ohållbart, säger hon.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: