Ukrainas underrättelsechef: Putin kan vara död

Skriven av Henrik R

37 veckor sedan

|

05/09/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
'Putin kan vara död'

Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas underrättelsetjänst, har i en nyligen publicerad intervju med Radio Svoboda gett bränsle till de växande spekulationerna om den ryska presidenten Vladimir Putins långa frånvaro från offentligheten.

"Antingen är han inte i livet, eller så är han i mycket dåligt hälsotillstånd," sa Budanov i intervjun, vilket har ökat den internationella oron över vem som faktiskt styr i Ryssland.

Tidigare påståenden om dubbelgångare

Detta är inte första gången Ukraina ifrågasätter Putins existens. Förra hösten hävdade Budanov i en intervju med Daily Mail att det är "vanlig praxis" för dubbelgångare att ersätta den ryska ledaren. "Vi har identifierat tre individer som vanligtvis dyker upp," sa han.

Förvirring kring armbandsuret

Budanov pekade också på en nyligen publicerad video där Putin tittade på sitt armbandsur på sin vänstra handled och verkade förvirrad när det inte fanns där. Historiskt sett har Putin alltid burit sitt armbandsur på sin högra handled. "Är detta den riktiga Putin?" frågade intervjuaren, varpå Budanov svarade, "Jag vet inte vad jag ska svara dig."

Zelenskys tvivel

Även Ukrainas president Volodymyr Zelensky har uttryckt sina tvivel. "Idag är det svårt för mig att förstå vem jag faktiskt ska vända mig till och prata med. Jag är inte säker på om det är Rysslands president som då och då dyker upp på en skärm. Jag är inte säker på om han lever eller vem som fattar besluten i Ryssland," berättade Zelensky för Ukrainska Pravda.

Putins frånvaro och de efterföljande spekulationerna har inte bara skapat en atmosfär av osäkerhet i Ukraina, utan har också väckt frågor internationellt om det ryska ledarskapet.