Åskoväder och intensiva regnfall väntar över Sverige

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

31/07/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Åskoväder och intensiva regnfall väntar över Sverige.

Sverige står inför en vecka med oväder, där åska och intensiva regnfall förväntas dominera vädret. Måndagen kommer att präglas av skurbetonat väder över hela landet, med åska på många platser.

De mest intensiva åskskurarna förväntas över nordvästra Skåne, Halland, Sörmland och Uppland, enligt SMHIs meteorolog Max Schildt.

Trots de intensiva skurarna kommer det att finnas perioder med sol mellan skurområdena. Norra delarna av landet kommer att ha uppehållsväder med en del moln.

Temperaturen under måndagen förväntas vara generellt något lägre än under söndagen, med temperaturer på 15-20 grader i allmänhet, och kanske lite över 20 grader längs Götalands ostkust och i norra Norrbotten.

På tisdagen fortsätter det intensiva regnet när ett sammanhängande regnområde rör sig över södra Sverige. I Norrland kommer det att vara utbredda skurar och lokalt ganska stora regnmängder. Regnet kommer att fortsätta falla även på onsdag och torsdag.

Det högsta dygnsnederbörden vid en SMHI-station uppmättes den 28 juli 1997 i Fagerheden i Norrbotten, där det föll 198 millimeter.

Den största mängden som fallit under en timme uppmättes också 1997, då drygt 86 millimeter föll under ett skyfall i Uppsala den 17 augusti.