Dansk forskning: Detta gör cola med din snopp

Filip Grönroos

410 veckor sedan

|

11/08/2016
Det spektakulära resultatet förvånar forskarna

Cola har länge varit känt som dina tänders största fiende. Ditt blodsocker och din lever mår inte heller så bra av den bruna sockerdrickan som både vuxna som barn häller i sig.

Men det finns ännu fler nackdelar med att dricka cola.

Dansk forskning avslöjar att manliga coladrickare påverkas på ett speciellt sätt.

Forskare vid Köpenhamns Universitet visade år 2010 att män som dricker mycket cola har färre och sämre spermier och löper högre risk för erektionsproblem. Detta skriver brittiska The Mirror.

För att få sämre simmare och mer problem i sängen behöver män bara dricka en liter cola om dagen, vilket är tillräckligt för att reducera antalet sädesceller med 30 procent. 

De danska forskarna har undersökt 2554 män – både coladrickare och colaföraktare – och slutsatsen är tydlig: det genomsnittliga antalet spermier är 35 miljoner per milliliter hons fans av den bubblande drycken, medan män som bara drack lite eller ingen cola kunde skryta med 56 miljoner per milliliter.

Det hör till historien att det absolut är möjligt att få barn med 35 miljoner simmare i behållaren.

Orsaken till att cola drar ner antalet spermier är ett mysterium för forskarna, som målar ut koffein som syndabocken. Möjligen kan det också vara ett sötningsmedel som förstör artärerna och förhindrar blod att flyta fritt.

 När det gäller erektionsproblem är det inte bara colan som kan klandras, utan det handlar också om psykiska och fysiska faktorer.