Startsida Nyheter Bakterielarm på Gröna Lund – slush och mjukglass under lupp

Bakterielarm på Gröna Lund – slush och mjukglass under lupp

Mjukglass
SkyroseStudio / Shutterstock.com

Höga bakteriehalter upptäckta i provtagning – nöjesparken skärper sina hygienrutiner.

Just nu läser andra

Gröna Lunds hantering av livsmedel ifrågasätts efter att Miljöförvaltningen hittat höga nivåer av enterobakterier i både mjukglass och slush från två serveringar i nöjesparken. Nu ser parken över sina rutiner – trots att det inte bedöms utgöra någon omedelbar hälsorisk.

Tarmbakterier i livsmedlen

Vid en inspektion i början av juni togs prover på olika serveringsställen inne på Gröna Lund. Resultaten visade på förhöjda halter av enterobakterier – en grupp tarmbakterier som ofta används som indikator på bristande hygien.

– Även om just dessa prover inte innebär en direkt hälsorisk, så ser vi allvarligt på situationen, säger Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts, i en kommentar till TV4 Nyheterna.

Tecken på dålig hygien

Enterobakterier förekommer naturligt i tarmfloran hos både människor och djur, men i livsmedel kan de tyda på att något gått fel – till exempel dålig råvara eller dålig hantering.

Läs också

Miljöförvaltningen understryker att även om bakterierna inte är farliga i sig, är de ett tydligt tecken på att hygienen brustit någonstans i processen.

Rutiner ses över och skärps

Efter inspektionen har Gröna Lund agerat. Enligt Troselius har parken förtydligat sina hygienrutiner och arbetar nu ännu mer aktivt med egenkontroller och personalutbildning.

– Vi har redan höga krav på matsäkerheten, men vi har ändå tagit tillfället i akt att skärpa våra rutiner ytterligare, säger hon.

Ny kontroll på gång

Miljöförvaltningen kommer att genomföra en uppföljande kontroll för att säkerställa att hygiennivån förbättrats. Analysen av enterobakterier kommer också att upprepas som en del av denna kontroll.

Enligt Livsmedelsverket är enterobakterier i sig inte alltid farliga, men förekomsten kan avslöja om livsmedel hanterats på ett sätt som ökar risken för andra, mer skadliga bakterier.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: