Buschauffören Lena fick nog och kastade ut gymnasieeleven: Några timmar senare tar situationen en oväntad vändning

Henrik R

39 veckor sedan

|

15/10/2023
Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Några timmar senare tar situationen en oväntad vändning.

Lena Furuskog, en 51-årig busschaufför, har tagit ett drastiskt steg i kampen för att få ungdomar att respektera hennes arbetsplats och medpassagerare. Hon kör mellan Nässjö, Eksjö och Vetlanda i Sverige och har gymnasieelever med sig varje morgon.

De senaste månaderna har hon märkt att en grupp elever tydligen har haft svårt att bete sig ordentligt i hennes buss. Eleverna har bland annat suttit med smutsiga skor på sätet och stoppat saker mellan sätena. I måndags blev det för mycket, och hon var tvungen att kasta ut en av eleverna från bussen.

Efter att ha kastat ut eleven från bussen beslutade Lena Furuskog att dela sin upplevelse i en "Ordet är fritt"-artikel i Vetlanda-Posten och på sociala medier, där responsen har varit överväldigande.

En av de oroliga mödrarna som kontaktade Lena Furuskog föreslog till och med inspelning av videor från busschaufförernas vardag för att öka medvetenheten om problemet.

Lena Furuskog betonar dock att ansvaret inte bara ligger hos busschaufförerna utan också hos föräldrarna.

"Föräldrarna måste våga säga ifrån och ställa krav på sina barn. Vi ska inte uppfostra deras barn. De måste veta hur de ska bete sig mot människor. Om det finns fler som resonerar som hon gör, är det fruktansvärt," sa hon.

Det slutade också med att gymnasieeleven som blev utkastad från bussen dök upp igen dagen efter och bad om ursäkt för sitt beteende. "Jag var mycket glad, det var ett stort steg att våga säga förlåt," uttalade Furuskog.

Lena Furuskogs beslutsamhet har kastat ljus över en utmaning som många busschaufförer och offentliga tjänsteleverantörer står inför.