Erdogan: Litar lika mycket på Ryssland som på Väst

Henrik R

38 veckor sedan

|

23/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
'Litar lika mycket på Ryssland som på Väst'

I en nylig intervju med den amerikanska tv-kanalen PBS bekräftade den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan sina starka band till den ryska presidenten Vladimir Putin.

Erdogan förklarade att Turkiet inte kommer att delta i sanktioner mot Ryssland och underströk att Moskva är angelägen om att snabbt avsluta kriget i Ukraina.

"Herr Putin vill lösa denna konflikt så snabbt som möjligt. Det är vad han säger, och jag tror honom," sade Erdogan under intervjun.

Turkiet och Ryssland förblir partners

När han fick frågan om han litar på Putin var Erdogan tydlig och kritiserade Väst.

"Jag har ingen anledning att inte lita på Putin. Ryssland är lika pålitligt som Väst. Jag litar på Ryssland lika mycket som jag litar på Väst," sade han. Erdogan uttryckte sin frustration över Turkiets decennielånga uteslutning från Europeiska unionen.

Turkiet har dragit nytta av den pågående konflikten. Å ena sidan säljer det militärutrustning som drönare till Ukraina, och å andra sidan samarbetar turkiska företag med Ryssland. USA har nyligen infört sanktioner mot fyra turkiska företag och en affärsman på grund av detta samarbete.

Turkiet är starkt beroende av Ryssland, särskilt för sitt behov av naturgas, och miljontals turister från Ryssland besöker Turkiet varje år, vilket ger mycket behövda utländska valutor.

Under tiden fortsätter relationerna mellan Turkiet och Europeiska unionen att försämras. Europaparlamentets senaste rapport om Turkiet kritiserade landet för brott mot mänskliga rättigheter.

Erdogan varnade Bryssel och sade: "EU försöker distansera sig från Turkiet. Vi kommer att göra våra bedömningar i ljuset av dessa utvecklingar och kan så småningom separera från Europeiska unionen."