Förändringar i plastpåseskatten: En kovändning i svensk politik

Ida Hansson

43 veckor sedan

|

13/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De många vändningarna i frågan om plastpåseskatten har varit anmärkningsvärda.

Införd i mars 2020, hade plastpåseskatten som mål att uppfylla EU:s förbrukningsmål för plastkassar. Skatteverket rapporterade att skatten genererade 519 miljoner kronor till statskassan förra året.

Runar Brännlund, professor i miljöekonomi vid Umeå universitet, ifrågasätter skattens nytta.

Han menar att det är inkonsekvent att endast beskatta vissa typer av påsar. Å andra sidan försvarar Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund skatten som nödvändig för att minska plastanvändningen.

Förändringar i skattesatsen

I april meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att skatten skulle avskaffas helt från och med 1 januari 2024. Men i samband med förhandlingarna om höstbudgeten 2024 ändrades tonen.

Regeringen planerar nu att sänka skatten kraftigt istället för att avskaffa den. Skattesatsen för tunna plastpåsar kommer att sänkas till 5 öre per påse, medan normalskattesatsen föreslås sänkas till 50 öre per plastkasse.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) meddelade nyligen att skatten kommer att försvinna, men inte förrän i november 2024.

Hon betonade i en interview med SVT Nyheter att Sverige redan överträffar EU:s mål för minskad plastkonsumtion och att det inte finns något behov av att göra plastpåsar extra dyra.