De nya globala kostråden får hård kritik. Samtidigt som forskarna bakom rapporten menar att miljontals liv kan räddas – kallar svenska experter rekommendationerna ogrundade och riskabla.
Just nu läser andra
Professor Fredrik Nyström, överläkare i internmedicin och forskare inom kost och hälsa, ifrågasätter starkt de nya rekommendationerna som just nu diskuteras världen över. Han anser att forskarna bakom förslaget saknar vetenskapligt stöd för sina slutsatser.
– Som forskare och läkare som arbetar med kost tycker jag inte det finns någon som helst anledning att, utan att ha gjort riktiga studier, rekommendera att man plötsligt ska minska så radikalt på en så livsnödvändig näringsrik produkt som kött bara för att man tror att det kommer att bli bra för miljön genom att minska koldioxidproduktionen, säger han till TV4 Nyheterna.
Bakgrunden till Nyströms kritik är en ny rapport publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet. Där menar forskare att en så kallad planetär kost – med endast 15 gram rött kött per dag – skulle kunna rädda miljontals liv och minska klimatutsläppen kraftigt.
– Om vi ställer om till en hälsosam kost, rik på växtlighet så kan vi förebygga 15 miljoner dödsfall per år globalt. Vi kan också halvera klimatutsläppen från livsmedelssystemet, säger Line Gordon, professor i hållbar utveckling och en av huvudförfattarna till rapporten.
Forskargruppen föreslår att människor ska äta runt 500 gram frukt, grönsaker, nötter och baljväxter varje dag, istället för stora mängder kött. Men Nyström menar att forskningen inte är mogen för sådana rekommendationer.
Läs också
– För mig som läkare är det väldigt tydligt att de som äter strikt vegansk mat ofta får till exempel vitaminbrist av allvarligt slag om de inte äter vitamintillskott. Och studier som anses visa på risker med att äta mycket kött bygger ofta på rena statistiska samband där man räknar in dåligt kött av olika slag, såsom rökta korvar och korv med mycket salt i en köttkonsumtionen. Det räcker ofta för att förklara risk samband som man menar sig ha hittat, säger han.
När rapportens författare hävdar att miljontals liv kan räddas genom att minska köttintaget, avfärdar Nyström påståendet helt. Han menar att det i dag inte finns några studier som visar att människor på lång sikt blir friskare av att äta vegetarisk mat.
Enligt honom är det därför oklart varför man plötsligt skulle vilja närma sig en så låg nivå av köttkonsumtion, eftersom kunskapen om konsekvenserna för både miljön och människan fortfarande är alltför begränsad.