Ny upptäckt kan förklara hur Egyptens pyramider byggdes

Mattias Svensson

4 veckor sedan

|

25/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En nyligen upptäckt utdöd gren av Nilen kan förklara de strategiska platserna för Egyptens pyramider och hur de byggdes, enligt nylig forskning.

Mer än 30 pyramider i Egypten ligger på en oansenlig remsa av karg öken långt från den moderna Nilen. Nu kan forskare ha funnit orsaken till detta.

En utdöd gren av Nilen kan förklara pyramidernas placering och hur de byggdes, enligt nylig forskning.

Den antika Ahramatfloden

Forskare från University of North Carolina Wilmington har upptäckt en gammal vattenled, vilket kastar ljus över varför så många pyramider är koncentrerade i denna region. Detta fynd besvarar också den långvariga frågan om hur de massiva materialen som krävdes för att bygga Giza-komplexet och andra pyramider transporterades.

Detta område nära det antika Egyptens huvudstad Memphis inkluderar den Stora Pyramiden i Giza—den enda överlevande underverket från den antika världen—samt Khafre, Cheops och Mykerinos pyramider.

Idag är pyramidfältet ganska långt från Nilen. Arkeologer har länge antagit att de gamla egyptierna måste ha använt en närliggande vattenväg för att flytta de enorma materialen som behövdes för pyramiderna.

I sin nya studie använde forskarna satellitbilder för att lokalisera en potentiell tidigare flodgren som rann nära pyramidfälten, nära foten av Västra Öknenplatån. Efter att ha identifierat en lämplig kandidat samlade de in sedimentprover och genomförde geofysiska undersökningar i regionen.

Forskarna upptäckte bevis på en 64 kilometer lång antik gren av Nilen som sedan dess försvunnit. De föreslår att namnge denna antika flod "Ahramat," vilket betyder "pyramider" på arabiska.

I en rapport publicerad i tidskriften Communications Earth & Environment, sade forskarna: "Många av pyramiderna, från Gamla riket och Mellanriket, har körvägar som leder till grenen och avslutas med daltempel som kan ha fungerat som flodhamnar längs den i det förflutna. Vi föreslår att Ahramatgrenen spelade en roll i monumentens konstruktion och att den samtidigt var aktiv och användes som en transportväg för arbetare och byggmaterial till pyramidernas platser."

Flodens försvinnande

Det verkar som om flodgrenen var cirka 39 mil lång och över 600 meter bred. Efter en svår torka täcktes området dock av vindburen sand och förlorades gradvis till öknen och jordbruksmark.

Fältundersökningar och sedimentkärnor bekräftade närvaron av denna antika flod, enligt studien i Communications Earth & Environment.

Till skillnad från det torra och ogästvänliga landskapet som är känt idag, var denna dal ett nätverk av sötvattenskärr och översvämningsområden för upp till 6,000 år sedan. Vid början av Gamla riket (cirka 2686 f.Kr.) hade invånare bosatt sig på de naturliga flodbankarna och jeziror (öar).

Ahramatgrenen flyttade gradvis österut, med övergivna kanaler som fortfarande syns på historiska kartor från 1911. Dahshurlsjön är troligen det sista spåret av denna antika biflod.

"När grenarna försvann, siltade även de gamla egyptiska städerna och byarna upp och försvann, och vi har ingen aning om var man kan hitta dem," sade Dr. Eman Ghoneim.