Ostadigt väder över hela Sverige - skurar och åska på väg

Henrik R

49 veckor sedan

|

31/07/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ostadigt väder över hela Sverige - skurar och åska på väg

Det rådande lågtrycket över Sverige innebär att vi kan förvänta oss regnskurar och åska i närtid. Juli månad har varit en blandad påse när det gäller väder, men nu när vi går in i augusti, ser det ut att bli mer regn.

Hanna Winge, meteorolog på klart.se, förklarar att tiodagarsprognosen inte visar någon större förändring. Skurar kommer att vara vanliga över hela landet, med en del åska, särskilt i nordöstra Götaland och östra Svealand. Temperaturen kommer sannolikt att ligga mellan 15 och 20 grader i de flesta delar av landet.

Juli månad har varit kallare än normalt, enligt Winge. I södra halvan av landet har temperaturen varit en grad kallare än normalt i genomsnitt, medan den övre halvan har haft temperaturer som är normala för säsongen.

Det har också regnat mer än normalt i södra Sverige, med Västra Götaland som har fått dubbelt så mycket regn än vad som är normalt för juli månad.

Värmeböljan Kerberos, som tidigare svepte över Sydeuropa, har haft en stor inverkan på de kyligare temperaturerna i Sverige. När värmen ligger i Sydeuropa pressas den kallare luften norrut och hamnar över oss.

Men det finns hopp om solsken. Trots att det kommer att vara mycket skurar under de kommande tio dagarna, kan solen skina emellan.

Det ser ut att komma in lite varmare luft från slutet på nästa vecka. Framför allt norra Sverige ser ut att få temperaturer på en till två grader varmare än normalt för perioden. Det ser även ut som att det blir mindre regn från mitten av nästa vecka och under mitten av augusti. Men dessa prognoser är osäkra eftersom de sträcker sig så långt fram i tiden.