Putins livvakt bryter tystnaden: Det han hörde ger rysningar längs ryggraden

Henrik R

44 veckor sedan

|

12/09/2023
Nyheter
Photo: Shutterstock.com
Photo: Shutterstock.com
Det han hörde ger rysningar längs ryggraden.

Vitaliy Bryzhatiy, en före detta anställd vid den federala skyddstjänsten som vaktade Putins dacha på Krim, har brutit sin tystnad. I en intervju med den oberoende tv-kanalen Dozhd avslöjade han att den ryske ledaren inte litar på någon, inte ens sina livvakter.

Bryzhatiy flydde landet efter Rysslands invasion av Ukraina.

"Vladimir Putin litar inte på någon, inte ens på livvakter som kanske inte vet hans exakta vistelseort," sa Vitaliy Bryzhatiy till Dozhd.

"De kan få höra att presidenten vilar på en viss plats. Alla springer runt, det är förvirring, men han kan vara någon helt annanstans vid den tiden," tillade han.

I samtalet medgav han att det inom den federala skyddstjänsten finns en särskild enhet som kallas SBP (Presidentens säkerhetstjänst). Putin litar mest på denna enhet, och de följer med honom på alla resor.

Innan Putins besök till Krim annonseras hans ankomst samtidigt på två flygplatser—Sevastopol och Simferopol (över 100 kilometer isär).

Helikoptrar landar, Nationalgardets konvojer anländer, men presidenten kanske inte kommer med flygplan alls. Han kan anlända med andra medel, som till exempel sjövägen, förklarade han.

Han betonade att "säkerheten för den ryske presidenten är på högsta nivå eftersom han är mycket orolig för sitt liv."

När Putin besökte Sevastopol tillbringade den lokala guvernören flera veckor i en av statens dachas, i karantän. "Detta har inte ändrats," tillade han.