Sverige överväger att skicka Gripen-jaktplan till Ukraina

Henrik R

44 veckor sedan

|

12/09/2023
Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Sverige överväger att skicka Gripen-jaktplan till Ukraina.

Sveriges regering funderar på att donera Gripen-jaktplan till Ukraina för att hjälpa landet i kampen mot Ryssland, rapporterar Sveriges Radio (SR).

Regeringen vill bland annat veta hur en överlämning skulle påverka Sveriges försvarskapacitet och hur snabbt nya Gripen-plan kan anskaffas.

Enligt rapporten kan regeringen redan på torsdag formellt be de beväpnade styrkorna att officiellt överväga frågan.

Försvarsdepartementet har ännu inte svarat på en begäran om kommentar.

Nederländerna och Danmark har lett en kampanj för att förse Ukraina med amerikansktillverkade F-16-jaktplan för att motverka Rysslands luftherravälde i kriget.

Enligt SR:s rapport hoppas Ukraina på att få en division av Gripen-plan, tillverkade av Saab, vilket skulle innebära 16-18 plan.

Oppositionsledaren sade förra månaden att Sverige bör förbereda sig för att skicka Gripen-plan till Ukraina så snart landet har slutfört sitt inträde i den amerikansk-ledda NATO-försvarsalliansen, vilket fortfarande väntar på ratificering från medlemsstaterna Turkiet och Ungern.

Artikeln lyfter fram komplexiteten i Sveriges beslut att eventuellt stödja Ukraina militärt, samtidigt som det påverkar landets egna försvarskapaciteter.

Det ställer också frågor om internationellt samarbete och Sveriges roll i den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland.