Väderlarm i Sverige: Översvämningar och höga flöden hotar flera regioner

Henrik R

44 veckor sedan

|

08/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Översvämningar och höga flöden hotar flera regioner.

SMHI har utfärdat flera varningar om översvämningar och höga flöden i olika delar av Sverige. Medborgare uppmanas att vara extra försiktiga och förberedda.

SMHI har utfärdat orange varningar för översvämningar i närheten av Gävleån och Dalälven. Regn under natten till lördagen i förra veckan kan orsaka översvämningar i dessa områden, särskilt längs sjön Rossen.

Kraftigt regn i slutet av förra veckan har orsakat höga flöden i Svartån. Liknande varningar har utfärdats för Marnäsån och Kolningsån, där kraftig nederbörd har lett till höga flöden.

Tidigare regnskurar i Östra Dalarna och delar av Gästrikland har resulterat i vattenmättad mark och höga flöden. Detta kan potentiellt leda till översvämningar om ytterligare regn faller.

I Norra Uppland och delar av Västmanland har kraftigt regn under natten till lördag orsakat höga flöden i bäckar och åar. Lokalt kan flödena överstiga orange eller röd varningsnivå.

Om du bor i något av de drabbade områdena bör du vara extra uppmärksam och förberedd. Se till att dina dräneringssystem är rengjorda och fungerande. Undvik att köra på översvämmade vägar och håll dig uppdaterad om situationen genom att följa SMHI:s varningar.