Trädgårdsexpert delar smart knep: Så tar du bort ogräs mellan plattorna i ett nafs

01/09/2023 13:59

Henrik R

Trädgård
Photo: TikTok
Photo: TikTok
Så tar du bort ogräs mellan plattorna i ett nafs.

Mest läst idag

Vi känner alla till kampen med att hantera ogräs som växer mellan plattor och verkar nästan omöjliga att ta bort.

En populär trädgårdsexpert på TikTok har delat med sig av en pålitlig och kostnadseffektiv teknik för att bli av med dessa envisa ogräs på några sekunder. Lösningen, enligt experten, är att hälla kokande vatten direkt på ogräset, vilket också är en miljövänlig metod.

Kokande vatten chockar omedelbart växtens rotsystem, vilket gör att det lossnar inom några sekunder. Detta innebär att det sedan kan dras upp ur marken med minimal ansträngning.

Allt du behöver göra är att koka upp lite vatten i en vattenkokare eller kastrull och hälla det i springorna mellan plattorna på din uteplats. Detta knep kan också appliceras på plattlagda ytor på andra ställen, som uppfarter.

Dödar ogräset direkt

Många ivriga trädgårdsentusiaster som delar sina ogräsbekämpningstips på Reddit har godkänt användningen av kokande vatten och hyllar det som en av de mest effektiva metoderna.

"Använd inte giftiga ämnen för att döda ditt ogräs; använd bara kokande vatten. Det fungerar bättre och dödar ogräset direkt," skrev en Reddit-användare.

Användningen av hett vatten är särskilt fördelaktig när ogräs sprider sig över en stor yta, enligt trädgårdsexperter vid Iowa State University.

"Kokande vatten fungerar som ett kontakt-herbicid och dödar endast den del av växten den kommer i kontakt med," förklarar utbildningsinstitutionen. "Det är mest effektivt på unga, nyutspruckna ogräs."

Ytterligare tips

Även om växten inte tas bort helt kommer den att börja vissna inom en dag eller två efter att ha kokats, oavsett om den är på en trädgårdsstig eller uppfart. Om ogräset fortfarande är för ungt för att dras upp kan man applicera bakpulver, vilket kommer att döda det vid roten och förhindra ytterligare tillväxt.

Alternativt kan man fylla springorna i plattorna med fogmassa, vilket skapar en fysisk barriär som ogräset inte kan tränga igenom, även om dåligt väder kan förstöra dess utseende.