Metalldetektor gör extremt sällsynt fynd: Säljs för stor förmögenhet

Skriven av Ida Hansson

120 veckor sedan

|

25/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Beloppet är nytt rekord.

En metalldetektor som hittade Englands första guldmynt någonsin har inbringat en stor förmögenhet, efter att det sålts för ett världsrekord på 648.000 pund, vilket är 8,1 miljoner svenska kronor.

Det skriver Daily Mail.

Michael Leigh-Mallory hittade myntet på sin första metalldetekteringsexkursion på tio år, på jordbruksmark i Hemyock, Devon i september förra året.

Kung Henrik III-myntet, som beräknades vara från omkring 1257 av William av Gloucester med guld importerat från Nordafrika, mäter knappt en tum i diameter.

Det finns bara åtta av dessa mynt - varav de flesta finns på museer - och detta tros vara det första som hittas på 260 år.

Upptäckaren var helt omedveten om myntets otroliga sällsynthet tills han la upp en bild på det på Facebook, och det upptäcktes av en specialist på Spink Auction House i London.

Henry III-myntet har sagts av numismatiker (myntspecialister) visa det första "sanna" porträttet av en engelsk kung på sin tron ​​sedan tiden för Vilhelm Erövraren.

Det finns åtta mynt, som tros existera, med nästan alla på museer.

Det uppnådde ett klubbslag på 540.000 £, med ytterligare avgifter som därmed tog det slutliga beloppet som betalades av en privat brittisk köpare i rummet, till 648.000 £.

Upphittaren delar avkastningen 50/50 med markägaren, vars mark myntet gömts under.

Det sägs att han kommer att spendera sin förmögenhet på sina barns framtid.

Den vinnande budgivaren har för avsikt att låna ut myntet till ett museum eller en institution.

Det är världsrekord för ett Henry III-mynt, och även det mest värdefulla engelska medeltida myntet som någonsin sålts på auktion.

Gregory Edmund, specialist på Spink & Son, sa:

"Detta står nu inte bara som det mest värdefulla enstaka myntfyndet i brittisk historia, utan också det mest värdefulla engelska medeltida myntet som någonsin sålts på auktion."