Nu är det bekräftat: Omikron-varianten har drabbat Danmark

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Statens Serum Institut bekräftar att den smittsamma Omikron-varianten har nått Danmark. Två personer har bekräftats smittade med varianten.

Två personer som är smittade av den nya coronavarianten, känd som Omikron, har rest till Danmark.

Det bekräftade Statens Serum Institut i ett pressmeddelande i söndags.

Flera experter menar att den nya varianten verkar vara mer smittsam än Delta-varianten, som just nu är den mest dominerande varianten globalt.

"Vi har nu avslutat hela genomsekvenseringen av PCR-proverna från de två resenärerna, och kan nu bekräfta att det finns två fall i virusvarianten Omikron", framgår det av pressmeddelandet från Statens Serum Institut.

"Vi har nu avslutat hela genomsekvenseringen av PCR-proverna från de två resenärerna, och kan nu bekräfta att det finns två fall i virusvarianten Omikron", säger direktör Henrik Ullum i pressmeddelandet från Statens Serum Institut.

Direktören säger även att man förväntade sig att de två fallen skulle bekräftas. Av denna anledning fortsätter SSI:s (Statens Serum Institut) strategi att fokusera på intensiv övervakning av infektionen i landet.

"Det var att vänta och vår strategi är därför att fortsätta intensiv bevakning av smittan i landet. Vi vill vaccinera så många som möjligt och komma längre genom vintern innan den verkligen kommer till Danmark, vilket vi misstänker att den kommer göra, säger han.

I pressmeddelandet står det också att Omikron väcker oro på internationell nivå. Detta beror på att det har mer berörda mutationer i spikeproteinet än vanligt.

Dessutom meddelar Statens Serum Institut att varianten verkar vara mer smittsam än Delta-varianten. Det måste därför antas att det inte kan uteslutas att Omikron går om Delta som dominerande variant världen över.

SSI uppger också att de två resenärer är isolerade. Samtidigt jobbar den danska patient säkerhetsstyrelsen på att spåra upp nära kontakter och deras nära kontakter, som de också kommer uppmuntra att isolera sig.