Nu blir det lättare att byta kön

Ida Hansson

133 veckor sedan

|

21/12/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du behöver inte längre framvisa medicinska bevis på ditt kön i Nya Zeeland om du vill ändra ditt kön på ditt födelsebevis, efter att landet har infört "själv-ID".

Nyligen var det tillåtet i Nya Zeeland att få sitt könsbyte på offentliga handlingar, som sitt födelsebevis, om man kunde bevisa att man genomgått ett medicinskt ingrepp i samband med könsbyte.

Denna lag har dock övertrumfats av en ny lag, som säger att det inte längre är nödvändigt att tillhandahålla bevis på medicinskt ingripande. Det är därför möjligt att byta kön om man bara ber om det, och motiverar det genom att identifiera sig som det motsatta könet.

Enligt Ladbible uppgav inrikesminister Jan Tinetti, att lagen hade införts för att göra det lättare för HBTQI+-personer att 'självidentifiera sig'.

"Idag är en stolt dag i historien om Aotearoa (Nya Zeelands historia)," sa hon i kölvattnet på beslutet om den nya lagstiftningen. Hon utarbetade: "Parlamentet har röstat för inkludering och mot diskriminering. Den här lagen kommer att åstadkomma en märkbar förändring för transpersoner, icke-binära, takatāpui (red. HBT-personer) och asexuella nyazeeländare."

Ministern slog samtidigt fast att lagen skulle hjälpa unga och ge dem "rätten till sin egen identitet", samt hjälpa dem att upprätthålla en sund psykisk hälsa.

Nya Zeeland är dock inte det första landet i världen som ger transpersoner möjligheten till "själv-ID", eftersom vissa latinamerikanska länder och Spanien redan har liknande lagstiftning.

I Danmark har samma lagstiftning varit i bruk sedan 2014, då det blev lagligt att byta kön på bland annat födelseattesten och få ett nytt CPR-nummer utan bevis på medicinskt ingripande. Det skriver Centrala personregistret.
2014, när lagen antogs i Danmark, var det en stor debatt om hur den skulle fungera i praktiken. Det var bland annat en händelse i maj 2014, där en person som var biologiskt och fysiskt en man, men som identifierade sig som kvinna, kände sig kränkt när hen vägrades byta om i kvinnornas omklädningsrum i en simhall.

Då tog dock Riksförbundet för homosexuella, lesbiska, bisexuella och transpersoner avstånd från fallet när föreningens talesperson, Linda Thor Pedersen, uttalade:

"Som transperson måste man också ha en viss situationskänsla, och använda sitt sunda förnuft. Även om man har gjort ett juridiskt könsbyte kommer det att verka kränkande för andra gäster i simhallen i omklädningsrummet. Vi kräver att respekteras, men vi måste också respektera andra som måste vara rimliga i det." Det skriver danska tidningen Kristeligt Dagblad.

Lagändringen i Nya Zeeland har också väckt stor debatt och visst motstånd. Bland annat har föreningen Speak Up for Women (red. Tal Kvindernes Sag) uttalat att lagstiftningen motarbetar biologiska kvinnors rättigheter. Däremot förbjöds föreningen att hålla evenemang eftersom de klassificerades som "anti-transpersoner".