Pentagon: Bomb detonerade på Prigozjins plan

Skriven av Henrik R

41 veckor sedan

|

25/08/2023
Utrikes
Foto: Privat
Foto: Privat
Enligt Pentagon var det en bomb som fick planet att störta.

Amerikansk underrättelsetjänst har bevis för att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins plan inte sköts ner av luftvärnsmissiler. Istället visar data på att en bomb detonerade på krigsherrens plan.

"Vår första bedömning är att det är troligt att Prigozjin dödades", säger en talesperson på Pentagon enligt Wall Street Journal.

Uppgifterna om Jevgenij Prigozjins plötsliga död på onsdagen varierar. Till en början rapporterade Wagneraffilierade Telegram-kanaler att planet som Prigozjin färdades i sköts ner av luftvärnsmissiler.

Nu uppger det amerikanska försvarsdepartementet att man har bevis för att så inte var fallet. Istället säger man sig ha data som visar att en bomb detonerade på planet.

På torsdagen kommenterade Pentagon för första gången dödsfallet. "Vår första bedömning är att det är troligt att Prigozjin dödades", säger flygvapnets brigadgeneral Pat Ryder, talesperson för Pentagon, enligt New York Times. Ryder utvecklade inte hur den bedömningen gjordes. Pentagon menade att man med hjälp av amerikanska satelliters infraröda sensorer kunnat fastställa att planet inte träffats av luftvärnsmissiler.

Wall Street Journal skriver att Vita husets teori är att en bomb exploderade på flygplanet, eller att någon annan typ av sabotage orsakade kraschen. Samtidigt berättade Embraer, tillverkare av privatplanet, för Reuters att man under 20 års tid bara haft en olycka med samma typ av plan. En olycka som inte berodde på några tekniska fel.

Under onsdagskvällen och även på torsdagen tog sig flera människor till ett monument i Sankt Petersburg, där blommor och nallar lagts ut för att hedra Wagnerledaren. Prigozjin föddes och växte upp i Sankt Petersburg. "Det känns som att förlora en far. Han var allt för oss", säger en person som kom för att sörja till WSJ.

President Vladimir Putin beklagade på torsdagen bortgången av Prigozjin.