Populär TV-värd dör efter lång kamp mot cancer

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Populär TV-värd dör efter lång kamp mot cancer.

Den älskade BBC-nyhetsuppläsaren, George Alagiah, har avlidit vid 67 års ålder efter en lång kamp mot tarmcancer. Detta bekräftas av hans agent, Mary Greenham.

Alagiah, född i Sri Lanka, blev ett av BBC:s mest kända ansikten när han 2007 blev värd för BBC One's News At Six. Han diagnostiserades med stadium fyra tarmcancer i april 2014. Han genomgick två omgångar av kemoterapi och flera operationer, inklusive borttagning av större delen av hans lever, i kampen mot den dödliga sjukdomen.

I oktober 2015 meddelade han att hans behandling var avslutad, och han återvände till BBC News At Six den 10 november. Alagiah började sin karriär på BBC 1989 och tillbringade flera år som en av företagets ledande utrikeskorrespondenter innan han bytte till att vara värd.

Han började vara värd för nyhetssändningen kl. 18 i 2003 och tog över en permanent roll fyra år senare, när hans medvärd, Natasha Kaplinsky, lämnade programmet. Innan han blev ett av BBC:s mest igenkännliga ansikten var han en framstående utrikeskorrespondent med specialitet på Afrika.

Han rapporterade regelbundet om inbördeskrigen i Somalia och Liberia samt folkmordet i Rwanda för 20 år sedan. Under sin karriär intervjuade han många centrala politiska figurer, inklusive den sydafrikanska presidenten Nelson Mandela, ärkebiskop Desmond Tutu och den tidigare zimbabwiska ledaren Robert Mugabe.

"Vi är alla otroligt ledsna över att höra nyheterna om George. Vi tänker på hans familj vid denna tid. George var en av de bästa och modigaste journalisterna i sin generation, som rapporterade orädd från hela världen samt presenterade nyheterna felfritt. Han var mer än bara en utmärkt journalist, publiken kunde känna hans vänlighet, empati och underbara mänsklighet. Han var älskad av alla, och vi kommer att sakna honom enormt." säger BBC i ett uttalande.