Professor: "Corona är långt ifrån den värsta pandemin vi kan förvänta oss"

Ida Hansson

135 veckor sedan

|

08/12/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Framtida pandemier kan vara mer dödliga än det nuvarande coronaviruset, varnar en av skaparna av AstraZeneca-vaccinet.

Coronaviruset har dödat runt 5 miljoner människor världen över, vilket måste sägas vara många människor.

Det tar flera år innan man ser en så global och smittsam pandemi som coronaviruset har visat sig vara.

Den nya omikron-varianten har skapat stor debatt bland forskare och allmänhet.

Kommer det att vara en hjälp i kampen till flockimmunitet, som verkar vara svår att uppnå genom vaccination, eller kommer omikron-varianten att slå oss tillbaka till noll, och därmed förlänga den mörka tiden med restriktioner och begränsningar?

Det är varianten för ny för att entydigt kunna avgöra, men en av forskarna bakom AstraZeneca-vaccinet kommer nu med sin syn på hur framtiden för pandemier ser ut.

Om vi ska tro henne så ser det inte bra ut. Under en föreläsning sa professor Sarah Gilbert från Oxford University enligt BBC följande:

"Det här kommer inte att vara sista gången ett virus hotar våra liv och vår försörjning. Sanningen är att nästa kan vara värre. Det kan vara mer smittsamt, eller mer dödligt, eller både och", säger hon och tillägger:

"Vi kan inte tillåta en situation där vi har gått igenom allt vi har varit med om, och sedan upptäcka att de enorma ekonomiska förluster vi har lidit, gör att det fortfarande inte finns några medel för pandemiberedskap."

När det gäller den nya omicron-varianten, där det hittills funnits tvivel om effekten av vacciner och naturlig immunitet via tidigare infektion, är professorn också skeptisk.

Om omicron-varianten sa hon att dess spetsprotein innehöll mutationer som är kända för att öka virusets överföringsförmåga.

Det finns dock ytterligare förändringar som kan innebära att antikroppar inducerade av vaccinerna, eller genom infektion med andra varianter, kan vara mindre effektiva för att förhindra omikroninfektion.

"Tills vi vet mer bör vi vara försiktiga och vidta åtgärder för att bromsa spridningen av denna nya variant."

Sarah Gilbert sa också att minskat skydd mot infektion och lindrig sjukdom inte nödvändigtvis skulle innebära minskat skydd mot allvarlig sjukdom och dödsfall.

Samtidigt tror hon också att de snabba framstegen i leveransen av vacciner och läkemedel under pandemin kommer att bli norm framöver.