Supertyfonen Doksuri hotar - Massiv evakuering pågår

Henrik R

47 veckor sedan

|

25/07/2023
Utrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Massiv evakuering pågår.

En supertyfon vid namn Doksuri hotar nu flera länder i Sydostasien, inklusive Filippinerna, Taiwan och östra Kina. Denna massiva storm, som förväntas orsaka betydande skador, särskilt i norra Filippinerna, har lett till omfattande evakueringar i kustsamhällen. Fiskare har uppmanats att dra upp sina båtar och människor har flyttat till säkrare platser.

Vindbyarna från Doksuri kan nå upp till 50 meter per sekund, och det förväntas falla upp till 200 mm regn på vissa platser.

Filippinernas myndigheter förbereder sig på skador i samhällen och varnar för att översvämningar och jordskred orsakade av regnet är mycket sannolika.

För att förhindra katastrofala skador har Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr beordrat stängning av skolor och myndighetsbyggnader i de mest utsatta regionerna. Även Hongkongs observatorium har uppmanat befolkningen att vara redo att evakuera om det skulle behövas.

Supertyfoner, som definieras som orkaner där vindhastigheten kan överstiga 50 meter per sekund, är inte ovanliga i Filippinerna.

Landet är för närvarande mitt i orkansäsongen, vilket innebär att många länder är förberedda på sådana händelser. Dessa tropiska oväder bildas typiskt under sommar och höst när havsvattnet är som varmast.

Medan prognoserna för veckoslutet är osäkra, är det klart att lågtrycken fortsätter att vara de stora spelarna i väderläget. Med tanke på den potentiella skadan och de omfattande evakueringarna är det viktigt att hålla sig uppdaterad om utvecklingen av Doksuri och andra liknande stormar.