Att ersätta smör med växtbaserade oljor kan vara en nyckel till ett längre liv.
Just nu läser andra
En ny studie visar att högre smörintag ökar risken för förtida död, medan oljor som raps- och olivolja har motsatt effekt.
Smör kopplas till ökad dödlighet
Studien, som bygger på data från 220 000 vuxna i USA, visar att ju mer smör deltagarna åt, desto högre var risken att dö i förtid – särskilt i hjärt-kärlsjukdom och cancer.
Forskarna fann däremot att personer som konsumerade mer växtbaserade oljor, som soja-, raps- och olivolja, hade en lägre risk för tidig död. För majs- och tistelfröolja sågs dock inget tydligt samband.
Smörmyten ifrågasätts
Walter Willett, professor vid Harvard och en av forskarna bakom studien, påpekar att resultaten går emot en trend på sociala medier där smör ibland lyfts fram som ett hälsosamt alternativ.
Läs också
”Av någon oklar anledning sprids myter på internet om att smör är en hälsosam form av fett, men det finns inga vetenskapliga belägg för det,” säger han till CNN.

Studien, som publicerats i Jama Internal Medicine, visar att ett dagligt tillskott av 10 gram smör ökar dödligheten med 7 procent, medan ett byte till växtbaserade oljor kan minska risken att dö i förtid med 17 procent.
Forskarnas rekommendation: byt ut smöret
Forskarna betonar att det inte är nödvändigt att utesluta smör helt, men att det finns klara hälsovinster i att byta ut en del av det mot hälsosammare oljor.
Växtbaserade oljor som raps-, soja- och olivolja är rika på omättade fetter som omega-3 och omega-6, medan smör innehåller mer mättade fetter – vilket kan förklara skillnaden i hälsorisker.
Eftersom det rör sig om en observationsstudie kan forskarna inte fastställa en direkt orsak, men de menar att sambandet är tydligt: en kost med mer växtbaserade oljor är kopplad till längre livslängd.