Musk vill inoperera en datorchip i hjärnan: "Vi hoppas få det i vår första människa nästa år"

Skriven av Ida Hansson

124 veckor sedan

|

23/01/2022
Vetenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Världens rikaste man har meddelat att de första personerna förhoppningsvis kan få ett datorchip inopererat, vilket bland annat kan hjälpa förlamade att flytta igen, nästa år.

Världens rikaste man, Elon Musk, mest känd för att vara grundaren av elbilsmärket Tesla, har även legat bakom en rad andra företag som SpaceX och The Boring Company.

Ett annat företag som också har mångmiljardären bakom sig är Neuralink som planerar att göra ett datorchip som kan inopereras i människors hjärnor och därigenom smälta samman människor och robotar, vilket enligt affärsmannen öppnar för oanade möjligheter.

Enligt Musk kan Neuralink bland annat användas för att lagra tankar i 'molnet', styra datorer med tankekraft, bota psykiska sjukdomar och få förlamade att röra på sig igen.

Även om det låter väldigt futuristiskt är det faktiskt närmare än du tror, ​​och den 9 april 2021 presenterade företaget chippet i en apa som kunde spela ett videospel med chippet.

Det är alltså inte säkert att vi kommer att behöva vänta särskilt många år innan Neuralink testas på människor och miljardären har alltså förra månaden uttalat att han räknar med att experiment med människor ska starta i år.

"Vi hoppas få det i våra första personer [...] nästa år [...]. Jag tror att vi har chansen att göra det möjligt för någon som inte kan gå att gå igen, eller få någon att använda sina armar igen - men inte naturligt", tillade han förra året.

Dessutom kan The Daily Mail avslöja att Neuralink precis har lagt ut en platsannons där de söker en 'Clinical trial director', som i samarbete med läkare och ingenjörer ska ansvara för experiment med Neuralink på människor.

Foto: Neuralink

Chipet har redan testats med stor framgång på både gris och apor och Musk har därmed uppgett att företaget bara väntar på godkännande från amerikanska Food and Drug Administration (FDA).

"Neuralink fungerar bra på apor, och vi utför faktiskt många tester och bekräftar bara att det är väldigt säkert och pålitligt och att Neuralink-enheten kan tas bort säkert igen", har han sagt i en intervju med The Wall Street Journal.

Han utvecklade vidare: "Våra standarder för driften av enheten är högre än vad FDA godkänner, precis som våra standarder för säkerhet är mycket högre än vad den amerikanska regeringen hade krävt."