11-åriga Michelle får sin mens: Några veckor senare ropar hon på sin mamma från badrummet

Skriven av Henrik R

38 veckor sedan

|

03/09/2023
Foto: Privat
Foto: Privat
Några veckor senare ropar hon på sin mamma från badrummet.

Michelle skulle på semester med sin pappa i Turkiet. Strax innan fick hon sin mens. Modern Julie ringde till sin exmake och informerade honom om situationen så att han kunde ta extra hand om dottern under semestern. Men några veckor senare ropade Michelle igen på sin mamma.

Michelle var bara 11 år gammal när hon fick sin mens. "Jag minns att hon skrek 'Mamma, kom snabbt, jag blöder', så jag gick ut till badrummet. Det är en övergångsritual för varje mamma och dotter", minns Julie McClelland enligt dagens.com.

Julie och Michelles pappa, Mark, är skilda. Dottern skulle med sin pappa på semester i Turkiet. Därför ringde modern för att informera honom om situationen, så att han kunde vara extra uppmärksam på dottern under semestern.

Men några veckor senare visade dottern sin mamma att hon fortfarande hade blod i trosorna. Då visste Julie McClelland att något var fel. Föräldrarna tog henne till läkaren. Efter en rad undersökningar var diagnosen klar. Michelle hade en aggressiv livmoderhalscancer.

De kommande 18 månaderna bestod av kemoterapi. Flickans vackra, bruna hår föll av i klumpar, så föräldrarna köpte peruker och halsdukar till henne. Familjen höll sjukdomens omfattning hemlig för omvärlden, med undantag för den närmaste familjen. Hon blev inlagd i London och fick strålbehandling direkt i slidan. Flickan mådde mycket dåligt.

Photo: Private

Efter behandlingen skannades flickan igen. Tyvärr var resultatet hjärtskärande. Cancern hade spridit sig till hennes vänstra lunga. Hon fick en del av lungan borttagen och fick mer kemoterapi.

Hon fick också livmodern, äggstockarna, blåsan och en del av slidan borttagna när hon var 15 år gammal. Resten av sitt korta liv var hon tvungen att leva med en stomipåse.

"Vi tog henne till Turkiet igen före operationen. Mark och jag kunde inte låta bli att le när hon stoppade sin stomi i bikinin. Jag lät henne till och med få en tatuering med sitt motto 'lev, skratta, älska' på foten. Jag skulle göra allt för att göra min flicka glad", säger Julie McClelland.

Foto: Privat

Operationen tog 14 timmar, och hon var inlagd på intensivvårdsavdelningen i två veckor därefter. Läkarna varnade för att det skulle ta månader för henne att återhämta sig, men snart var Michelle redo att fira sin 16-årsdag.

Men cancern var tillbaka. Läkarna kunde inte göra mer. I februari 2013 blev Michelle hastigt inlagd på sjukhuset för sista gången.

Vid begravningen hade alla på sig rosa kläder enligt dotterns önskan. Det spelades låten "Diamonds" av Rihanna. Hennes mamma grät tre månader senare när svaret på dotterns examen kom. Hon hade fått toppbetyg.

Föräldrarna har sedan dotterns död varje år hållit en bal. Överskottet går till den välgörenhetsorganisation som stöttade henne under sjukdomsförloppet.