Kunder köper kinesisk vas för 75 kr - 70 år senare går sanningen upp för dem

Henrik R

45 veckor sedan

|

02/09/2023
När de lyckosamma ägarna hörde den svindlande värderingen kunde de knappt tro sina öron.

De brittiska ägarna av en liten kinesisk vas av porslin fick något av en överraskning när de fick reda på vad den vita vasen med blått och grönt motiv faktiskt var värd. 

Det skriver The Sun.

Vasen köptes som en gåva till den nuvarande ägarens föräldrar på ett antikvariat i London 1946, för 10 pund (omkring 100 svenska kronor, red.). Idag motsvarar beloppet 200 pund (omkring 2200 svenska kronor). 

Foto: Woolleys and Wallis

Sedan dess har vasen gått i arv inom familjen. Tills de bad en expert att värdera några av deras andra ägodelar, för att de behövde pengar till reparationer efter att en översvämning skadat hemmet. 

Experten rekommenderade familjen att få en specialist inom kinesisk konst att ta en titt på den gamla vasen. Det blev John Axford fra auktionshuset Woolley and Wallis, som hittade den gamla vasen på en hylla i ett rum som användes till förvaring. 

Foto: Woolleys and Wallis

Vasen visade sig vara mycket sällsynt och nästan 300 år gammal. Det ska ha tillverkats flera av dem till den kinesiske kejsaren Yongzheng.

Designen ska vara en replika av en vas från Mingdynastin på 1500-talet. Men de togs tillbaka 300 år senare efter ett krav från det kejserliga palatset. Trots att det är en replika är kvaliteten hög, och få av dem finns tillgängliga.

Foto: Woolleys and Wallis

Vasen blev värderad till att kunna säljas för mer än 200 000 pund (drygt två miljoner kronor). Det är alltså en stor förtjänst i förhållande till inköpspriset:

- Det var en ganska stor summa på den tiden, men relativt billigt i relation till vad den är värd nu, säger John Axford.