Ny forskning: Din hund drömmer om dig på natten

Skriven av Henrik R

41 veckor sedan

|

30/08/2023
Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du också undrat vad din hund drömmer om när den rullar runt och skäller i sömnen? Kanske drömmer den om dig.

Forskning om vad vi drömmer om har länge varit aktuellt. Vi intresserar oss för vad vi drömmer och för vad våra drömmar betyder.

Men djur då? Drömmer de också, och i så fall om vad? Denna fråga ställer sig People.com.

Många vill säkert veta vad deras djur drömmer om. Det har gjorts en studie på precis detta på Harvard Medical School.

Studiens resultat kan vara speciellt intressant för hundägare.

De flesta hundägare har säkert redan öbserverat hur deras hund kan skälla när den sover, men din hunds drömmer handlar inte bara om ben och att jaga katter.

En av forskarna bakom studien, Deirdre Barrett, klinisk och evolutionär psykolog vid Harvard University, kan berätta att precis som vi människor drömmer om våra husdjur drömmer de säkerligen också om oss.

Deirdre Barrett förklarar att man med säkerhet vet att djur har liknande sovmönster som vi. Både djur och människor faller in i djupsömn under natten där hjärnan är mindre aktiv. Vi faller också in i något som heter REM-sömn (Rapid Eye Movement). Det är här vi faktiskt drömmer - och sannolikt också djur.

Vi människor drömmer oftast om saker som intresserat oss under dagen - dock mer visuellt och logiskt än man tror att djur gör.

Eftersom att hundar oftast är väldigt nära sina ägare är det sannolikt att de också drömmer om deras ansikte, din lukt och att göra dig glad eller irriterad.