Tidigare hemlös använde tidning för att skapa miljonföretag

12/01/2022 09:42

Ida Hansson

Viralt
Foto: Big Issue
Foto: Big Issue
En före detta hemlös säljare för gatutidningen Big Issue har ändrat riktning och driver nu en miljonaffär i London.

Mest läst idag

Philip Waltham har bott på gatan och haft ett drogberoende i flera år, men han har lyckats komma på fötter igen och skapa ett miljonföretag, som han nu driver tillsammans med sin partner.

När Waltham var tonåring rymde han hemifrån, men utan några pengar hamnade han på gatan, och som ett resultat började han sälja gatutidningen Big Issue, för att skunna betala för sitt växande drogberoende, vilket slutade med att kosta honom nästan 300 kronor per dag.

Erfarenheten som tidningsförsäljare är dock en erfarenhet som gjort honom till den han är idag, och frågar man honom själv så är Big Issue anledningen till att han har varit framgångsrik. "[...] Jag skulle inte vara här om det inte vore för 'Big Issue'", har han uttalat till Ladbible.

I dag äger och driver den 44-årige direktören och före detta hemlösa mannen ett miljonföretag som säljer begagnade kläder. Bulk Vintage Wholesale, som företaget heter, har en årlig omsättning på cirka 110.800.300 svenska kronor och hjälper till att bekämpa den växande "köp och släng"-kulturen i väst.

Foto: Big Issue

Enligt honom är Big Issue den direkta orsaken till att han kunde starta och fortsätta driva ett företag. "'Big Issue' hjälpte mig att stoppa pengarna i fickan och försörja mig själv. [...] De lärde mig att respektera mig själv, de lärde mig att budgetera och hur viktigt ett tak var. Jag var tvungen att ha pengar för att köpa 'Big Issue' så jag kunde sälja "Big Issue" och det lärde mig att budgetera."

Waltham förklarar vidare att han använde de kunskaper han hade fått genom att sälja tidningen för att köpa och sälja återvunna kläder, och inom två år lyckades han öppna ett eget stånd på den berömda Camden-marknaden.

Sedan dess har det gått snabbt och idag äger och driver han Bult Vintage Wholesale, som är ett av Storbritanniens största hållbara modeföretag, tillsammans med sin partner.

Han driver också två butiker under namnet 'The Vintage Store' i Newcastle respektive York och planerar att öppna ytterligare två i Liverpool och Manchester.

Trots den enorma framgången vägrar Waltham att glömma sina rötter, och varje dag bär han sin gamla "Big Issue"-väska som han använde när han var säljare på tidningen.

"Big Issue-väskan är med mig överallt, och det har den varit i alla dessa år sedan 1997," sa han och fortsatte: "Den lärde mig att vara den jag är nu. Den håller mig kvar på marken och gör mig ödmjuk."

Den tidigare hemlösa Waltham uppmuntrar också människor att köpa Big Issue och liknande gatutidningar när de har möjlighet.

"Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att vara säljare vid den här tiden på året. Gå gärna ut och stötta säljarna genom vintern genom att köpa en tidning [...]. "Big Issue" har hjälpt mig, så snälla överväg att hjälpa dem att hjälpa andra människor som jag, sa han

.