Gjorde 13-åring gravid - frisläppt för att han ‘sov’

Skriven av Filip Grönroos

397 veckor sedan

|

02/11/2016
112
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Omstridd våldtäkt av 13-åring slutar i frigivning då gärningsmannen kanske sov.

Våldtäkt är ett allvarligt brott som ska straffas.

Nu har en misstänkt våldtäkt slutat i frigivning av gärningsmannen.

Orsaken? Rätten kan inte bevisa att mannen som hade utfört våldtäkten av den 13-åriga flickan inte sov, skriver Aftonbladet

Expert kritiserar frigivningen: "Stämmer inte med profilen"

Den 50 år gamla mannen frigavs för våldtäkten på den 13-åriga flickan för att rätten ansågs inte kunna utsluta att mannen hade begått övergreppen sovandes. Flickan hade dessutom blivit gravid.

Försvaret hävdar att mannen led av en åkomma kalald sexsomnia, vilket betyder att man i sömnen kan utföra sexuella handlingar med sig själv eller andra utan att vara medveten om det.

Men den amerikanska sexsomniaforskaren Carlos Schenck tvivlar på frigivningen:

- Denna person stämmer överhuvudtaget inte överrens med profilen för en person som lider av sexsomnia. Det finns inga tidigare exempel på att denna man har haft sjukdomen, säger han.

Flera frigivningar möter kritik

Sveriges Radio har granskat 18 fall där sexsomnia använts som försvar i våldtäktsfall i Sverige sedan 2010.

I 10 av 18 fall gick gärningsmännen fria på grund av sexsomnia. Det har däremot bara registrerats 53 fall av sexsomnia i världen, vilket gör sjukdomen extremt ovanlig.

Därför menar den svenska advokaten Emma Fällman som försvarar många kvinnor som utsatts för övergrepp att det krävs mer för att en person ska kunna frias på grund av sexsomnia.

- Det ska finnas fler vittnen. Det ska inte vara så att en person kan komma med denna invändning utan bevis och bara gå fri utan straff, säger hon.