Polisen varnar för vägpirater som plundrar och härjar: Fall inte för dessa tricks

Skriven av Henrik R

44 veckor sedan

|

06/08/2023
112
Foto: Shutterstock/Polisen
Foto: Shutterstock/Polisen
Det finns tre saker du bör komma ihåg om du upplever något misstänkt på vägarna, råder polisen.

Genom årens lopp har de blivit ett allt större problem: så kallade vägpirater.

Piraterna härjar på större vägar och avfarter, och de startar som regel söderut och rör sig upp genom landet - särskilt under sommarhalvåret. Så låter varningen från polisen som har upplevt flera fall av svindel och bedrägeri längs med vägarna. 

Piraterna försöker oftast lura oskyldiga medtrafikanter på pengar och bensin genom att antingen erbjuda "guldsmycken" (falska) mot bensin och pengar för att komma vidare med sin "skadade" bil eller genom tvång och hot. 

- De människor, alltså de så kallade vägpiraterna, som begår dessa brott, uppehåller sig oftast nära störa vägar och försöker att dra till sig uppmärksamhet genom att t ex visa att de har problem med bilen. Som bilist stannar du kanske för att hjälpa till. Naturligtvis är det människor som behöver hjälp men det är bättre att ringa polisen om du misstänker att personen ifråga inte är ärlig, skriver polisen på sin  hjemmeside.

Offren för för vägpiraterna känner sig ofta djupt kränkta på flera plan - både för att deras välvilja och tillit har blivit utnyttjade, men också för att de förlorar saker av värde, om tjuvarna har tur. 

Denna grova form av stöld kan motverkas med följande tre råd enligt polisen: 

1. Stanna aldrig med bilen om du känner dig osäker. Ring hellre 114 och prata med polisen.

2. Tänk på att du utgör en säkerhetsrisk när du stannar vid en större väg eller avfart. Risken för olyckor ökar när du står stilla - så det är kanske inte ens "värt" det att stanna.

3. Om du stannar och blir offer för ett brott bör du genast ringa 112.