Startsida Livsstil Nästan ingen vet det: Så länge håller kokta ägg innan...

Nästan ingen vet det: Så länge håller kokta ägg innan de måste slängas

Kokta ägg
Max4e Photo / Shutterstock

Det är få som faktiskt vet hur länge ett kokt ägg kan hålla sig.

Just nu läser andra

Snart är det midsommar – och för många innebär det sill, snaps och ägg. När man ska koka ägg till många är det lätt att göra fler än vad som faktiskt behövs. Då kanske du undrar: Hur länge kan kokta ägg förvaras i kylskåp innan de blir dåliga?

Nu ger sajten Gotowanie ett tydligt svar.

Enligt de senaste rekommendationerna från FDA (US Food and Drug Administration) är korrekt förvaring avgörande för hållbarheten:

”Efter tillagning ska ägg förvaras i kylskåp.”

Läs också

De rekommenderar dessutom att hårdkokta ägg slängs efter en vecka, och att rätter som innehåller ägg bör ätas inom 3–4 dagar.

Hur vet man om ett ägg fortfarande går att äta?

Det är dock inte alltid datumet som avgör äggets öde. Kylskåpets temperatur spelar en avgörande roll och bör ligga på omkring 4 grader. Att förvara ägg i kylskåpsdörren avråds, eftersom de ständiga temperaturväxlingarna kan påskynda försämringsprocessen.

En snabb lukt- och synkontroll kan ofta avslöja om ägget är säkert att äta. Ett färskt ägg har i regel bara en mycket svag lukt, medan ett dåligt ägg luktar starkt och obehagligt.

Även äggets fysiska tillstånd kan ge viktiga ledtrådar om dess färskhet. Om gulan fastnar vid skalet eller om ägget är ovanligt lätt att skala, kan det tyda på att det förvarats för länge.

Till sist är smaken den slutgiltiga indikatorn – smakar ägget konstigt eller oaptitligt bör det kasseras direkt.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: