Favoriterna har blivit hela 25 procent dyrare på tre år.
Just nu läser andra
Enligt DN har priset på klassiker som Magnum, Piggelin och Daimstrut ökat med drygt 25 procent under de senaste tre åren.
Sommaren 2021 kostade en Magnum 24 kronor, medan priset idag ligger på 30 kronor i många butiker. Så om du har stått framför glassdisken och tänkt ”Herregud, vad dyrt det har blivit”, ja, då har du helt rätt.
Enligt Caroline Neander, statistiker på SCB, finns det flera orsaker till prisökningen.
”Att sockerpriserna har gått upp påverkar glasstillverkningen. Elpriserna gick också upp väldigt för ett tag sedan, vilket påverkar lagerhållningen av glass. Hyror för butiker och lagerlokaler ökar också. Det är många olika saker som har påverkat livsmedelspriserna”, säger hon till DN.
Läs också
Sedan 1990 har priset på Magnum, Sandwich och 88:an ökat med 233 procent.
Konkurrenten Sia Glass har också höjt sina priser under de senaste åren.
”Det var vi tvungna att göra, det gjorde i princip hela Livsmedelssverige. Men vi har också sänkt priserna, senast nu i våras. Absolut inte lika mycket som vi har höjt dem men vi försöker korrigera så vi hänger med med våra inpriser”, säger Stefan Carlsson, vd på Sia Glass, till DN.
Flera faktorer bakom prisökningen
Att sockerpriserna och elpriserna har ökat är några av de faktorer som påverkat glasspriserna.
Lagerhållning och hyror för butiker och lagerlokaler har också bidragit till kostnadsökningen, enligt Caroline Neander från SCB.
Företagen betonar att det är butiker eller butikskedjor som sätter priserna.