Att dricka kaffe varje dag kan minska risken för flera sjukdomar – men bara om du dricker det på rätt sätt. En ny studie visar hur socker, mjölk och grädde påverkar kaffets hälsoeffekter.
Just nu läser andra
En till tre koppar om dagen – men inte mer
Kaffe är en vardagsfavorit för många, men det är också mer än bara en energiboost. Forskning visar att ett måttligt kaffedrickande – runt en till tre koppar om dagen – kan kopplas till upp till 17 procent lägre risk för att dö i förtid. Det minskar bland annat risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Men fler koppar är inte alltid bättre. Efter tre koppar om dagen minskar nämligen de positiva effekterna – och för mycket kaffe kan istället ge biverkningar som högt blodtryck och oregelbunden hjärtrytm, skriver hälsosajten MåBra.
Antioxidanter ger kaffe sin hälsoboost
Kaffe innehåller stora mängder antioxidanter, framför allt polyfenoler. Dessa ämnen hjälper kroppen att bekämpa inflammation och skydda cellerna mot skador från fria radikaler. Det är just dessa antioxidanter som forskarna tror ligger bakom kaffets positiva hälsoeffekter.
Men det finns ett stort men: hur du dricker ditt kaffe spelar roll.
Läs också
Svart är bäst – mjölk och socker kan minska effekten
En ny amerikansk studie från Tufts University har följt 46 000 personer i över tio år för att ta reda på hur olika typer av kaffedrickande påverkar hälsan.
Resultatet? De som drack sitt kaffe svart hade störst nytta av de hälsosamma egenskaperna. När kaffe blandades med stora mängder mjölk, grädde eller socker minskade nämligen effekten.
– Våra resultat tyder på att tillsatt socker och mättat fett kan dämpa kaffets hälsofördelar, säger forskaren Fang Fang Zhang till Tufts Now.
Så mycket mjölk och socker är okej
Forskarna definierade ”lågt socker” som upp till 2,5 gram per kopp – alltså ungefär en halv tesked. För mjölk och grädde gick gränsen vid 5 matskedar mjölk eller 1 matsked lätt grädde per kopp.
Med andra ord: om du vill maximera kaffets positiva effekter bör du helst dricka det svart. Men lite mjölk eller socker är okej – så länge det hålls på en låg nivå.
Alltså – Njut, men med måtta
Kaffe kan absolut vara en del av en hälsosam livsstil. Men precis som med mycket annat gäller det att hitta balansen. Drick gärna ditt kaffe – men helst svart, i lagom mängd, och utan att dränka det i grädde och socker.
Vill du leva längre? Börja med att smaka på kaffet som det är.