I en livsmedelsbutik i Njurunda, strax söder om Sundsvall, får varor som annars skulle slängas en ny chans. Handlaren Erik Geijer har infört ett system där maten fryses in samma dag bäst före-datumet passerar – och säljs vidare till lägre pris. Resultatet? Mindre matsvinn och fler prisvärda varor för kunderna.
Just nu läser andra
Frysdisk med nytt liv för maten
– Görs det på rätt sätt är det bara win-win, säger Alexander Sobestiansky på Livsmedelsverket.
När bäst före-dagen infaller hamnar varorna inte längre i soporna, utan i en särskild frysdisk. Där kan kunderna plocka på sig allt från kyckling och köttfärs till finare styckdetaljer som oxfilé – till ett pris som är 30 procent lägre än färskvarorna, rapporterar SVT Nyheter.
Livsmedelsverket: ett genombrott mot matsvinn
Att frysa in livsmedel har gjorts tidigare, men inte i den här skalan. Efter lång tid av arbete med utformning av etiketter finns nu ett godkänt system som Livsmedelsverket ställer sig bakom.
– Att frysa in livsmedel som håller på att gå ut är en jättebra lösning för att vi ska minska matsvinnet, säger Sobestiansky.
Han betonar dock att systemet bygger på att maten är fräsch från början. – Det här ska aldrig göras med varor som redan är dåliga, säger han.
Från tonvis avfall till slutsålda varor
Läs också
Under 2023 slängde livsmedelsbutiker i Sverige över 80 000 ton mat som inte gick att sälja. Även Erik Geijers egen butik bidrog tidigare med flera ton svinn varje år.
Nu ser situationen helt annorlunda ut. De infrysta varorna har ett nytt bäst före-datum på tre månader – men hittills har allt sålts innan dess.
– Förut kastade vi mängder med mat. I dag får varorna en andra chans och kunderna uppskattar det, säger Geijer.