Startsida Livsstil 7 saker som irriterar servitörer mest (och hur du slipper...

7 saker som irriterar servitörer mest (och hur du slipper göra dem)

Man,Checking,Receipt,At,Cafe,Restaurant,Payment,Waitress,Couple,Bar
Shutterstock

Visste du att små gester kan göra en servitörs arbetsdag outhärdlig? Här är några av de vanligaste irritationsmomenten, direkt från restaurangbranschens frontlinje.

Just nu läser andra

Att vara servitör är både en konstform och en överlevnadsstrategi. Du ler, du multitaskar – och ibland möter du gäster som kan få även den mest tålmodiga att tappa humöret. Det skriver Tasting Table.

1. Knäppande fingrar eller viftande armar

Att knäppa med fingrarna eller vifta med armarna för att få uppmärksamhet skriker inte ”trevlig gäst” – det signalerar snarare ”jag är viktigast”. Låt servitören komma till dig. Ett vänligt ”ursäkta”, lite ögonkontakt eller en nick fungerar betydligt bättre.

2. Flytta möbler själv

Visst kan det kännas logiskt att dra ihop bord och stolar på egen hand, men lokalen är ofta noga planerad för att personalen ska kunna arbeta säkert och effektivt. Vänta på värden eller servitören innan du börjar möblera om.

3. Barn som springer runt

De flesta restauranger är inte lekland. Om ditt barn springer omkring bland servitörer med tunga brickor eller på hala golv skapar det farliga situationer. Barnen behöver uppsikt – punkt slut.

4. ”Vi är redo att beställa” (fast ni inte är det)

Att påstå att ni är redo, när ni egentligen inte är det, sinkar servicen och stör både personalens och andra gästers upplevelse. Säg hellre att ni behöver mer tid – servitören kommer tillbaka.

5. Att dyka upp strax innan stängning

Läs också

Det är helt okej att komma sent, men visa hänsyn: beställ snabbt, betala tidigt och lämna gärna lite extra dricks.

6. Skyll inte på servitören för kökets misstag

Fördröjningar och missar i köket är oftast inget servitören kan styra över. Lite förståelse gör stor skillnad för arbetsmiljön – och kanske även för ditt humör.

7. ”Vad jobbar du egentligen med på riktigt?”

Att antyda att serveringsyrket inte är ett ”riktigt” jobb är både nedlåtande och respektlöst. Att jobba som servitör kräver kreativitet, stresstålighet och god serviceförmåga – det är ett yrke som förtjänar respekt.

Visa respekt, tålamod och vanligt hyfs. Det kostar ingenting men kan resultera i bättre service, trevligare stämning och kanske till och med ett extra leende när du lämnar restaurangen.

Ads by MGDK