Vill du minska risken för demens och hjärtproblem? Då kan det vara klokt att se över vad du äter.
Just nu läser andra
En stor svensk studie, där över 2 400 äldre följdes under femton års tid, visar att maten vi väljer spelar en avgörande roll för hur friska vi förblir på äldre dagar.
Tydliga resultat
Forskarna från Karolinska Institutet fann att en kost rik på grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och hälsosamma fetter bromsar utvecklingen av kroniska sjukdomar som hjärt-kärlproblem och demens. Däremot kan ett högt intag av rött kött, processat kött och sockersötade drycker påskynda sjukdomsprocesserna, skriver Metro.
I studien analyserades fyra olika kostmönster. Tre av dem byggde på en hälsosam, växtbaserad inriktning med mycket fullkorn och omättade fettsyror. Det fjärde mönstret klassades som inflammationsfrämjande och innehöll stora mängder rött och processat kött, läsk och raffinerade spannmålsprodukter.
Resultaten var tydliga: äldre som följde de hälsosamma kostformerna utvecklade sjukdomar långsammare, framför allt hjärt-kärlsjukdomar och demens. För muskler och skelett var effekten mindre uttalad.
– Våra resultat visar vilken stor påverkan kosten har på utvecklingen av flera sjukdomar i ålderdomen, säger forskaren Adrián Carballo-Casla.
Fokus på kända dieter
Läs också
Forskarna vill nu undersöka mer i detalj vilka kostråd som har störst effekt och för vilka grupper av äldre de fungerar bäst. Bland de analyserade kostformerna fanns välkända upplägg som den medelhavsinspirerade kosten (rik på grönsaker, fisk och olivolja) och MIND-dieten, som utvecklats specifikt för att minska risken för demens.
- Medelhavsdieten betonar grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn, fisk och olivolja. Rött kött och sötsaker förekommer sällan. Tidigare forskning visar att kosten inte bara gynnar hjärtat och blodcirkulationen utan också minskar risken för vissa cancerformer.
- MIND-dieten kombinerar medelhavskost och DASH-diet (som främjar ett hälsosamt blodtryck). Här ligger fokus på bladgrönsaker, bär och nötter – livsmedel som anses hålla hjärnan i form.
- AHEI-dieten (Alternative Healthy Eating Index) fungerar som en generell riktlinje för hur nära ens kost ligger de hälsorekommendationer som forskare anser vara optimala. Den uppmuntrar till mycket grönsaker och fullkorn och begränsat intag av processat kött, socker och mättat fett.
Små val med stor effekt
Även om studien fokuserade på äldre är budskapet mer allmängiltigt: goda matvanor tidigt i livet kan bygga upp ett extra skydd mot sjukdomar längre fram.
En handfull nötter, en tallrik grönsaker eller fullkornspasta istället för vitt bröd – små vardagsval som kan göra stor skillnad på lång sikt.