Näringsforskning utmanar fem seglivade påståenden.
Just nu läser andra
Kött har länge varit en självklarhet på de nordiska middagsborden. Men behöver vi det verkligen för att bli mätta, hålla kroppen igång eller få i oss viktiga näringsämnen? Näringsforskaren Daniel Ibsen vid Steno Diabetes Center i Aarhus och Aarhus Universitet har granskat några av de vanligaste påståendena. Det rapporterar DR.
1. ”Kött mättar mer än grönsaker”
Kött innehåller protein som bidrar till mättnad, men det betyder inte att det alltid mättar mer än grönsaker. Mättnad beror också på faktorer som textur, energi och fiber. Kokt potatis har exempelvis låg energitäthet men ger hög mättnad. Räknar man kalori för kalori finns det flera växtbaserade livsmedel som mättar minst lika mycket som kött.
2. ”Du måste äta kött om du tränar”
Detta är en myt som levt kvar länge. Kroppen behöver protein för att bygga muskler, men proteinet måste inte komma från kött. Spannmål, baljväxter, mejeriprodukter och till och med grönsaker kan ge mer än tillräckligt. De flesta får redan i sig gott om protein. För den som äter helt växtbaserat gäller det bara att variera kosten för att täcka behovet.
3. ”Utan kött får du brist på vitaminer och mineraler”
Frukt och grönsaker innehåller ofta fler vitaminer och mineraler än kött. Till exempel finns C-vitamin inte i animaliska produkter alls. Det enda man särskilt behöver vara uppmärksam på är vitamin B12, som huvudsakligen finns i kött och andra animaliska livsmedel. Den som äter helt växtbaserat behöver därför se till att få i sig B12 på annat sätt.
4. ”Kött håller kroppen igång”
Detta är snarare en vana än ett vetenskapligt faktum. I praktiken räcker det att äta kött ett par gånger i veckan, särskilt om man också får i sig ägg, mjölk eller yoghurt. Spannmål som havregryn och fullkornsbröd står redan för en betydande del av proteinintaget i Norden.
Läs också
5. ”Rött kött är nödvändigt för att få i sig järn”
Det är sant att kroppen lättare tar upp järn från kött, men det är långt ifrån den enda källan. Grönsaker som broccoli och spenat innehåller också järn, och med en varierad växtbaserad kost går det utmärkt att täcka behovet.