Startsida Mat Därför ska du alltid ha bikarbonat i vattnet när du...

Därför ska du alltid ha bikarbonat i vattnet när du kokar ägg

Boiling egg
Shutterstock

Lite bikarbonat är allt som krävs.

Just nu läser andra

Hur man kokar det perfekta ägget är en ständig debatt. Ska man koka ägget när det är rumstempererat? Ska ägget ligga i vattnet till att börja med? Hur länge ska man koka ägget?

Forskare i Italien har tagit fram en metod som kräver både tålamod och precision: växelvis kokning och nedkylning i totalt 32 minuter ska ge den ”ultimata” kombinationen – en fast äggvita och en krämig gula på exakt 67 grader. Det rapporterar BBC, enligt Sosialnytt.

Metoden kallas periodisk kokning och innebär att ägget får koka i 100-gradigt vatten en minut för att sedan kylas ner i 30-gradigt vatten nästa minut – och så fortsätter det om och om igen.

Men för de flesta är det inte koktiden som är den stora utmaningen, utan skalningen. Här kan ett enkelt kökstrick göra skillnad.

Enligt Leva & Bo lossnar äggskalet mycket lättare om man tillsätter en tesked bikarbonat i kokvattnet. Det beror på att pH-värdet i ägget höjs. Alternativt kan bikarbonatet hällas i det kalla vattenbadet efter kokningen. Efter fem minuter ska skalet då lossna betydligt smidigare än normalt.

Läs också

Att lägga en halvtimme på att koka ägg kan kännas överdrivet, men för den som vill nå perfektion i är det kanske värt ett försök? För alla andra kan bikarbonattricket vara den snabba lösningen som gör att nästa ägg skalar sig utan problem.

Ads by MGDK