Det räcker inte att bara äta hälsosamt – när du äter spelar också stor roll. En ny studie visar att tidpunkten för dagens måltider kan påverka hur länge du lever.
Just nu läser andra
Studien, som publicerats i tidskriften Aging Cell, har identifierat vilket tidsintervall mellan måltider som verkar mest gynnsamt för att minska risken för förtida död. Enligt forskarna är måttliga matvanor den mest hälsosamma lösningen.
11–12 timmar mellan dagens första och sista mål gav bäst resultat
Forskarna analyserade kostvanorna hos över 33 000 personer och fann att risken för dödlighet var som lägst hos dem som åt inom ett så kallat ”ätfönster” på 11 till 12 timmar per dygn.
Personer som begränsade sitt ätfönster till mindre än åtta timmar hade däremot omkring 34 procent högre risk att dö i förtid jämfört med gruppen som åt inom 11–12 timmar. De som åt under längre perioder än 15 timmar hade i sin tur 25 procent högre risk att utveckla sjukdomar, rapporterar Notícias ao Minuto.
Resultaten tyder på att balans är nyckeln – både för korta och för långa matperioder ökade risken för ohälsa. Dieter som begränsar antalet timmar man äter under dagen har tidigare visat positiva effekter, såsom förbättrat blodsocker och kolesterolvärden, minskad stress och bättre hjärt-kärlhälsa.
Studien noterade också en könsskillnad: kvinnor med korta ätfönster hade högre risk för hälsoproblem, medan män inte uppvisade någon tydlig förändring.
Läs också
Forskarna drar slutsatsen att mer måttliga ätmönster ger störst fördelar och att för strikta kostplaner kan få negativa effekter på lång sikt.
Sen frukost kopplas till ökad dödlighet
En separat studie, publicerad i Communications Medicine, visar att sen frukost kan vara kopplad till flera hälsoproblem. Personer som äter frukost sent på förmiddagen löper större risk att utveckla både fysiska och psykiska besvär, såsom trötthet, ångest, dålig munhälsa och depression.
Än mer oroande är sambandet mellan sen frukost och ökad risk för tidig död. För varje timme som frukosten försköts ökade dödlighetsrisken med 10 procent. Forskarna betonar dock att detta inte nödvändigtvis betyder att sen frukost orsakar dödlighet, utan att det rör sig om en statistisk korrelation.
– Allt eftersom människor lever längre tack vare medicinska framsteg blir det viktigare att upprätthålla livskvaliteten, säger Hassan Dashti, en av studiens författare, till Medical News Today.
Han tillägger att äldre personer löper högre risk för kroniska sjukdomar, funktionsnedsättning och förlorad självständighet. Därför blir forskning kring livsstilsfaktorer som kost, sömn och vardagsvanor allt viktigare för att främja ett hälsosamt åldrande och minska sjukdomsbördan.