Startsida Hälsa Så säger experterna – maten som kan hjälpa vid förkylning

Så säger experterna – maten som kan hjälpa vid förkylning

Sick, cold, blowing nose, woman
Foto: New Africa / Shutterstock.com

När en förkylning slår till brukar vila stå högst på listan, medan aptiten ofta sjunker.

Just nu läser andra

Ändå kan vissa livsmedel och drycker lindra obehaget och ge kroppen ett lyft.

Här är en genomgång av mat och dryck som enligt Health kan vara värd att plocka fram när snuvan gör sig påmind.

Lugnande val

Bananer är lätta för magen och brukar gå att äta även när aptiten sviktar. Enligt Health innehåller frukten särskilda sockerarter med antivirala egenskaper, vilket kan gynna immunförsvaret. De kan ätas som de är, mixas i smoothie eller mosas med honung och ingefära.

Bär, från blåbär till hallon, lyfts också fram för sina antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. De fungerar i allt från smoothies till yoghurt eller som ett snabbt mellanmål.

Buljong är ett klassiskt val vid sjukdom. Health beskriver hur den varma vätskan innehåller både aminosyror och mineraler som stödjer immunförsvaret. Den kan smaksättas med exempelvis vitlök, ingefära eller gurkmeja.

Läs också

Näring i enkelt format

Morötter, som ofta hamnar i soppor, bidrar med betakaroten som kroppen omvandlar till vitamin A – viktigt för immunfunktionen. De kan ätas råa, juicas eller koka med i grytor.

Kamillete nämns som ett sätt att underlätta sömnen, något som kan boosta återhämtningen. Health hänvisar även till forskning som visar att örten innehåller flavonoider med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Körsbär, både söta och sura, är rika på C-vitamin och har naturligt melatonin som kan hjälpa till med vila.

Enligt Health kan de bidra till lindring av symtom, även om C-vitamin inte förhindrar själva förkylningen.

Smak med effekt

Citrusfrukter som apelsin, citron och lime bidrar med C-vitamin och folat, två ämnen som stödjer immunförsvaret. De kan ätas direkt eller pressas i vatten.

Läs också

Vitlök har länge använts traditionellt mot infektioner. Health beskriver att viss forskning talar för immunstödjande egenskaper, men att resultaten är blandade och mer studier behövs.

Ingefära används främst mot illamående men innehåller även antiinflammatoriska ämnen. Health betonar att studierna är begränsade, men färsk ingefära kan rivas i te, buljong eller juice.

Grönkål, en näringsrik kålväxt, ger både C-vitamin och flavonoider. Den kan ätas rå i sallad eller bakas krispig i ugnen.

Het chili och cayennepeppar kan enligt Health lösa upp slem och lindra täppthet. Forskning visar dessutom att capsaicin kan dämpa hosta.

Kort sammanfattning

Mat botar inte en förkylning, men rätt val kan lindra symtom och stötta kroppen.

Läs också

Om besvären förvärras eller inte går över bör vård sökas.

Källa: Health

Ads by MGDK