Kokta ägg är en självklar favorit i allt från sallader och smörgåsar till matlådor och klassiska ägghalvor.
Just nu läser andra
Men trots hur vardagligt det är, finns det ett moment som fortsätter att irritera många: skalningen.
För även om ägget är perfekt kokt kan skalet sitta som berget – spricka i fel riktning och ta med sig halva vitan.
Nu sprids ett enkelt knep på sociala medier som fått många att ifrågasätta hur de egentligen skalar sina ägg.
Ett vardagsproblem som alla känner igen
De flesta har sin invanda metod. Man knackar ägget mot diskbänken, rullar det försiktigt och hoppas att skalet lossnar i stora bitar. Ibland fungerar det – ibland inte alls. Resultatet blir ett naggat ägg och en känsla av att något så enkelt borde vara lättare.
Det var just den frustrationen som fick personlig tränaren och näringsrådgivaren Thomas Edwards att testa ett alternativ.
Läs också
Knepet som fått TikTok att reagera
I en video på TikTok visar Edwards hur han lägger ett nykokt ägg i en genomskinlig plastburk, häller i lite vatten, sätter på locket och skakar burken ordentligt. När han öppnar den har skalet redan släppt till stor del – resten glider av utan motstånd.
Texten i videon säger allt:
“Jag skäms nästan över att det tog mig 34 år att komma på det här.”
Han skriver också att han önskar att han känt till knepet tidigare, eftersom det hade sparat honom mycket tid – särskilt när han lagar mat i större mängder.
Delade meningar i kommentarsfältet
Som så ofta på sociala medier lät reaktionerna inte vänta på sig.
Vissa kallade det en riktig game changer, särskilt för den som kokar många ägg åt gången, till exempel till sallader eller storkok.
Läs också
Andra var betydligt mer skeptiska. Några menade att det tar längre tid att plocka fram en burk och diska den efteråt än att bara skala ägget på vanligt sätt.
En person skrev att man hinner skala flera ägg på traditionellt vis under tiden.
Samtidigt fanns det de som erkände att de alltid haft problem med äggskal – och som glatt tog till sig det nya knepet.
Liten detalj – stor skillnad för vissa
Oavsett vilken sida man hamnar på visar reaktionerna en sak tydligt: även de mest vardagliga momenten i köket kan väcka starka känslor.
För den som ofta kämpar med trilskande äggskal kan det här enkla tricket vara precis den genväg som behövs. För andra är det onödigt krångel.
Läs också
Men kanske är det just det som gör sådana här knep så populära – de utmanar vanor vi aldrig riktigt ifrågasatt.
Källa: Express