Ägget har länge haft ett rykte om sig att vara både nyttigt och potentiellt problematiskt. Länge varnades det för att äta mer än ett om dagen, med hänvisning till kolesterol och hjärthälsa. Men hur ser kunskapsläget ut i dag? Kan tre ägg om dagen verkligen vara farligt – eller är oron överdriven?
Just nu läser andra
Äggets dåliga rykte lever kvar
I Sverige äter vi i snitt strax över ett halvt ägg per person och dag, enligt branschstatistik. Samtidigt finns det många som äter betydligt mer – till frukost, i smoothies, till mellanmål eller efter träningen. Frågan om var gränsen går dyker därför ofta upp.
– Det är en av de absolut vanligaste frågorna jag får, säger Paula Frösell, legitimerad dietist. Förr pratade man om ett tak för ägg, men det gör man inte längre, skriver hälsosajten MåBra.
Inga officiella gränser i dag
Livsmedelsverket har inga specifika råd om hur många ägg vi bör eller inte bör äta. Myndigheten lutar sig mot de nordiska näringsrekommendationerna, där fokus ligger på helheten i kosten snarare än enskilda livsmedel.
Ett kokt ägg på runt 100 gram innehåller cirka 340 milligram kolesterol. Men det finns inga rekommenderade maxgränser för hur mycket kolesterol vi bör få i oss via maten. Anledningen är enkel: kroppen reglerar detta själv. Enligt Livsmedelsverket producerar kroppen ungefär ett gram kolesterol per dag, oavsett vad vi äter.
Kolesterol i maten är inte hela bilden
Forskning de senaste åren visar att kolesterol i maten har betydligt mindre påverkan på blodets kolesterolnivåer än man tidigare trott. För de allra flesta är det i stället mättat fett, rökning, fysisk inaktivitet och ärftlighet som spelar större roll för hjärt-kärlhälsan, enligt Folkhälsomyndigheten.
Läs också
– Hos friska personer ser vi sällan någon negativ effekt av att äta flera ägg om dagen, säger Paula Frösell. Ägg innehåller dessutom mycket protein, vitaminer och mineraler.
När kan man behöva vara försiktig?
Det finns dock grupper som bör vara mer uppmärksamma. Personer med kraftigt förhöjda blodfetter eller vissa genetiska tillstånd kan vara mer känsliga för kolesterolintag. I de fallen rekommenderas individuell rådgivning, enligt vården.
– Har man en känd problematik ska man alltid ta kostråd tillsammans med läkare eller dietist, säger Frösell.
Så många ägg tål de flesta
För majoriteten av befolkningen finns det i dag inget som tyder på att tre ägg om dagen skulle vara farligt. Tvärtom kan ägg vara en del av en balanserad och näringsrik kost – så länge resten av maten håller god kvalitet.
Slutsatsen? Ägget är inte fienden. För de flesta handlar det inte om att räkna ägg, utan om att se till helheten på tallriken.