Startsida Livsstil Därför kan du inte låta bli den sista tuggan –...

Därför kan du inte låta bli den sista tuggan – även när du är mätt

Eating
Shutterstock

Du är egentligen mätt. Det vet du. Kroppen har sagt ifrån. Ändå ligger det lite mat kvar på tallriken.

Just nu läser andra

En potatis. En sista tugga pasta. Den där lilla biten som inte riktigt räknas – men som ändå känns fel att lämna.

Och så äter du upp. Inte för att du är hungrig. Utan för att det känns… nödvändigt.

Det här är något många gör utan att tänka. Nästan på autopilot. Men impulsen att alltid äta upp är starkare än vi ofta tror.

Ett gammalt sätt att tänka som lever kvar

I dag är det lätt att tro att det handlar om uppfostran.
”Ät upp maten.” ”Släng inte.”

Men enligt HuffPost är det större än så. För bara några generationer sedan var mat inget självklart. Brist, ransonering och osäkerhet var verklighet för många. Då var det logiskt – och viktigt – att inte lämna något.

Läs också

Problemet är att den tanken levt vidare, trots att världen förändrats.

Portionerna har blivit större. Maten billigare och mer tillgänglig.
Men hjärnan hänger inte alltid med. Den beter sig fortfarande som om resurserna kan ta slut när som helst.

Så även när vi har mer än nog, känns det fel att lämna.

”Jag har ju betalat för det”

Det finns också en annan tanke som ofta smyger sig in.

Pengar.

Läs också

Har du köpt maten – särskilt ute – kan det kännas som slöseri att inte äta upp. Som att du kastar bort något du betalat för.

Fast i praktiken förändras inget. Pengarna är redan borta. Ändå känns det som en förlust. Och då blir den sista tuggan ett sätt att ”rädda situationen”. Trots att den ofta bara leder till att du mår sämre efteråt.

Lite för mätt. Lite tung. Lite irriterad på dig själv.

Mat är laddat – inte neutralt

Mat är sällan bara mat.

Enligt psykologer som HuffPost har talat med står mat för många för trygghet, omsorg och gemenskap. Att få mat har länge varit ett sätt att visa kärlek, och att lämna den kan därför kännas som att avvisa något större än själva måltiden.

Läs också

Det finns också ett drag av kontroll i det hela.
I en vardag där mycket känns halvklart kan det vara tillfredsställande att åtminstone göra det här färdigt.

Tallriken tom. Klart.

Samtidigt finns det de som alltid lämnar lite. Medvetet eller omedvetet. Också det kan handla om kontroll. Eller om att markera gränser.

Båda beteendena säger mer om våra inre vanor än om hunger.

När det faktiskt räcker

Att sluta äta när du är mätt handlar inte om disciplin.
Det handlar om att märka vad som händer.

Läs också

Att stanna upp i ögonblicket när tanken dyker upp:
”Jag borde äta upp.” Och fråga sig själv varför.

Maten är inte mer ”räddad” för att den hamnar i en redan mätt mage. Skillnaden är bara hur du känner dig efteråt.

I dag är det sällan farligt att lämna lite. För de flesta är det tvärtom ett sätt att ta hand om sig själv. Ibland är det mest rimliga du kan göra att lägga ner besticken och säga:
Jag är klar nu.

Och låta det vara okej.

Källa: HuffPost

Läs också

Ads by MGDK