Nato-länder börjar träna Ukrainska soldater på hemmaplan

Mattias Svensson

4 veckor sedan

|

20/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nato-länder tar ett djärvt steg genom att träna ukrainska soldater vid frontlinjerna.

Nato-medlemsstater har inlett träningsprogram för ukrainska soldater inom Ukraina, avslöjade Estlands premiärminister Kaja Kallas i en intervju med Financial Times.

"Det finns länder som redan tränar ukrainska soldater på slagfältet," uppgav Kallas.

Kallas medgav att dessa nationer agerar självständigt och på egen risk. Hon förtydligade att om en rysk attack skulle skada Nato-instruktörer, skulle det inte utlösa Artikel 5, den kollektiva försvarsklausulen.

"Jag kan inte föreställa mig att om någon skadas där, att de som skickade sina människor skulle säga, 'Detta är Artikel 5. Låt oss slå mot Ryssland.' Det fungerar inte så, inte automatiskt," förklarade hon.

Kallas betonade att länder som skickar personal till Ukraina förstår riskerna med att befinna sig i en krigszon.

Estlands ställning

För att Estland ska kunna börja träna ukrainska soldater krävs parlamentets godkännande. Kallas nämnde,

"Detta är en öppen offentlig debatt, men jag tycker att vi inte bör utesluta något vid denna tidpunkt."

Estniska och baltiska tjänstemän ser deras säkerhet som nära kopplad till Ukrainas framgång, då de fruktar att ett ukrainskt nederlag skulle kunna uppmuntra Rysslands president Vladimir Putin att rikta sig mot de baltiska staterna nästa gång.

Växande oro för rysk aggression

År 2024 har militära tjänstemän från minst 10 Nato-länder angett att potentiell rysk aggression mot alliansen är ett realistiskt scenario i en nära framtid. Polens försvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz indikerade att Polen inte utesluter en attack från Ryssland efter kriget i Ukraina.

Polen vidtar förebyggande åtgärder, inklusive att underteckna vapenleveranskontrakt värda över 4 miljarder euro, främst med inhemska försvarsföretag.

Rysslands president Vladimir Putin har avfärdat påståenden om Rysslands intentioner att attackera Europa som "nonsens."

I sitt tal till den federala församlingen anklagade han väst för att provocera konflikter över hela världen, inklusive i Ukraina, samtidigt som de falskeligen anklagar Ryssland för aggressiva avsikter.