Humor och skämt; Vad är det?

KC

319 veckor sedan

|

07/06/2018
Stand up comedy och de komiker som ägnar sig åt det; var får de sina skämt ifrån, kan man fråga sig. Vad är egentligen roligt?

Inom komedin och den bransch som ägnar sig åt roliga skämt från Dagens.se så är det igenkänningseffekten som skapar humorn och lockar fram skratt. Åhöraren måste kunna känna igen sig själv i skämtet för att komikern ska lyckas med sitt stand up-nummer. Inom just stand up comedy-genren använder man sig ofta av svart humor och rör sig på gränsen till det acceptabla och tabubelagda och en riktigt skicklig stand up-komiker kan få publiken att skratta åt de mest absurda och de allra mörkaste scenerierna vilket kan kategoriseras som galghumor.

Sjuk humor

Sjuk humor är besläktad med galghumorn och skillnaden består i att igenkänningseffekten är vad som dominerar galghumorn medan den sjuka humorn lockar till skratt utan att ha någon form av verklighetsanknytning. Den sjuka humorn använder sig av ingredienser som perversiteter och grymheter och anledningen att den typen av humor lockar till skratt är en annan typ av igenkänningseffekt. I kontakten med den sjuka humorn får åhöraren eller den som läser historien kontakt med sin egen absurditet och sitt sinne för det förvridna och perverterade. Det finns mildare form av sjuk humor också som till exempel:

"Det var en gång två älgar som var ute och flög. Plötsligt störtade den ena; Vet du varför?

- Nej!

- Den fick en bulle i ögat."

,,,den typen av sjuk humor går hem hos åhöraren därför att det är så absurt. Det sjuka är att när historieberättaren frågar åhöraren om hen vet varför den ena älgen störtade och får "nej" till svar, så är åhöraren redan inblandad i absurditeten och är en del av själva skämtet. Hur vanligt är det egentligen med en älg som flyger? Hur ovanligt är det då inte att TVÅ älgar tar sig en flygtur? Och vart kom bullen ifrån?

Humor - en konst och en statusfråga

Att skapa skämt är en slags konstform, en konstform som långt ifrån alla behärskar eller är i besittning av. Att ägna sig åt stand up comedy är alltså en typ av konstnärlig aktivitet, inom skådespelargenren.

En del människor har ingen humor alls eller är i besittning av en torr humor eller oerhört barnslig humor. Att humor är en väsentlig del av en persons karaktär är dock tydligt. Humor förenar eller åtskiljer. Folk med samma typ av humor brukar komma bra överens, de har mycket gemensamt och skrattar åt samma saker och humorn fyller alltså en funktion som social lim. På samma sätt kan humor distansera folk från varandra. En vuxen människa som skrattar åt kiss-och-bajs-skämt kan till exempel anses som en social paria i vissa kretsar och därmed stötas ut från grupper där statusen är viktig.

Svensk humor

Den traditionellt svenska humorn sträcker sig långt tillbaka i tiden men det var främst genom filmmediet och televisionen som det karaktäristiskt svenska blev tydligt. Filmer med NIls Poppe och buskishumorn med Åsa-Nisse som främsta företrädare kunde visa på en slags traditionellt svenskt. Det var ganska dumt, väldigt barnsligt, ofarligt, Det "lite lagomt svenska" framstod i all sin glans med en prägel av byfåneri.

Med televisionen och radion så avancerade humorn en aning med Hasse och Tage och dåtidens ståupp komiker som Lars Ekborg, Margareta Krok och Gösta Ekman.

Under åttiotalet genomgick den svenska humorn ett slags metamorfos och övergick till att bli syrlig och sarkastisk med Killinggänget som främsta skrattmaskin och sedemera övergick samma ironiska ikoner till att roasta varandra på Berns med riktigt råa skämt och rena kränkningar på bästa TV-tid.

Kanske var detta en reaktion på det lite byfåneaktiga som fram till dess präglat svensk humor men ska man vara krass kan man konstatera att det karaktäristiskt svenska i svensk humor är en aning fånigt. Den typen av humor kanske är trevligare än den sarkastiska humorn.