Så sitter barnen säkert i bilen

KC

294 veckor sedan

|

26/11/2018
Barns mjuka kroppar behöver mer skydd i bilen än vuxna. Det behövs inte mycket för att ett barn ska skadas i bilen – det räcker med en plötslig inbromsning eller en krock i så låg hastighet som 40 km i timmen.

Därför ska alla barn som är kortare än 135 cm ha ett extra skydd, som en bilbarnstol eller en bilkudde, för att sitta säkert i bilen. 

Bakåtvänd bilbarnstol skyddar mest

Vilket skydd just ditt barn behöver beror på barnets längd och vikt. Fram till cirka fyra års ålder åker barn säkrast bakåtvända i bilen. En bakåtvänd stol skyddar barnets känsliga huvud och nacke genom att stolen tar emot de våldsamma krafterna vid en krock eller kraftig inbromsning. Små barn i framåtvända bilbarnstolar löper fem gånger högre risk att skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför är det lag på att barn ska åka bakåtvända till minst 15 månaders ålder, men det säkraste för barnet är att sitta bakåtvänt så länge som möjligt. 

Justerbar stol växer med barnet

Eftersom barn har en förmåga att växa är det både praktiskt och ekonomiskt med en bilbarnstol som barnet kan växa med. Det är också en fråga om säkerhet – en av de vanligaste anledningarna till att barn tidigt sitter framåtvända i bilen är bristen på benutrymme. En bilbarnstol som har plats för mer benutrymme kan därför användas under längre tid. Bilbarnstolar med justerbart benutrymme är en bra lösning som sparar plats i bilen när barnet är litet.

Koppla ur krockkudden

Kom bara ihåg att koppla ur krockkudden på passagerarplatsen innan du placerar en bilbarnstol där. Kraften som en krockkudde exploderar med vid en kollision är enormt stark och förödande för ett litet barn. Inte förrän barnet är 140 centimeter eller längre, är det tillräckligt säkert att sitta på passagerarplatsen med krockkudden inkopplad. Däremot är sidokrockkuddar ingen fara för barn i bilbarnstol. 

Välj en bilbarnstol som är testad och godkänd

När du ska köpa bilbarnstol, var noga med att den är testad och godkänd enligt regelverken ECE R44 eller UN R129 (i-Size), så vet du att den lever upp till de svenska säkerhetskraven. Det är också viktigt att bilbarnstolen passar till barnets längd och vikt. Från födseln och upp till cirka nio månader skyddas barnet bäst av ett babyskydd. När barnets huvud når upp till babyskyddets högsta punkt är det dags att byta till bilbarnstol, men säkrast är att byta redan när barnet kan sitta stadigt utan stöd. Bilkudden eller bältesstolen, till sist, är det skydd barnet kommer använda längst och minst tills det är minst 135 cm långt.

Handla bilbarnstol tryggt hos TecTake

Hos TecTake.se hittar du en rad olika bilbarnstolar i hög kvalitet som alla är Europagodkända, E-märkta och noggrant utvalda med barnets säkerhet i fokus, för att du ska kunna göra ett bra och säkert köp. Dessutom till priser som ligger bland Sveriges bästa. Där finns även justerbara bilbarnstolar, alla med bekväm, vadderad stoppning och löstagbara tygöverdrag som går att tvätta. Om du tvekar om vilken bilbarnstol du ska välja är du alltid välkommen att ringa TecTakes trevliga kundtjänst! Här hittar du deras sortiment.