Det finns fler goda nyheter än att du kan spara tid i köket – du slipper också gå miste om viktiga näringsämnen.
Just nu läser andra
För de flesta av oss är potatisskalaren ett oumbärligt köksredskap. Men har du någon gång funderat över hur ofta den faktiskt behövs? Och hur mycket näring som försvinner när vi skalar bort det yttersta lagret och slänger det i soporna?
Enligt Dr. Amy Lee, chef för nutrition vid Nucific, innehåller skalen på många frukter och grönsaker både fibrer, antioxidanter och vitaminer – resurser som vi ofta ignorerar helt. Här är fem exempel där du bör låta skalaren ligga kvar i lådan.
1. Potatis
Skalet hamnar nästan alltid i soporna, men det är här en stor del av näringen finns. Dr. Lee förklarar att potatisskalet innehåller ”betydande mängder kalium” samt rikligt med fibrer. Skalar du bort det försvinner ungefär hälften av potatisens kostfiber och en fjärdedel av kaliuminnehållet.
2. Aubergine
Många tror att det lila skalet är segt och bittert, men det stämmer inte. Tvärtom hjälper skalet till att hålla skivorna intakta under tillagning, vilket gör rätter som auberginekotletter möjliga. Dessutom innehåller skalet nasunin, ett antocyanin som skyddar hjärnceller och förbättrar blodflödet till hjärnan, skriver Delish.com enligt Dagens.no,
3. Äpplen
Fruktköttet i äpplen är nyttigt, men skalet är ännu mer näringsrikt och innehåller högre koncentrationer av vitamin A och C, kalium och kalcium. Att skala bort äpplen är därför inte bara tidskrävande – det är också ett stort slöseri med näringsämnen. Om du ändå måste skala dem, till exempel för barn som vägrar äta med skal, kan du använda resterna till att göra krispiga äppelchips i ugnen med lite kanel och socker.
4. Persikor och kiwi
Läs också
Den ludna ytan kan kännas avskräckande, men skalen är fyllda med fibrer och vitaminer som stärker både matsmältning och immunförsvar. Kiwiskalet är särskilt rikt på vitamin E, en antioxidant som stöder immunförsvaret. Om du inte gillar texturen kan du använda frukten i tillagade rätter eller mixade sallader, där skillnaden knappt märks.
5. Citrusfrukter
Visst skalar man vanligtvis citrusfrukter, men kasta inte skalen. De kan inte ätas råa, men passar utmärkt i bakverk, som smaksättning i sirap, eller till att göra godis inför jul. Och varför inte använda citrusskalet i en cocktail – och imponera på gästerna med både smak och hälsotips?