Startsida Hälsa 8 antiinflammatoriska livsmedel som experterna vill att du äter oftare

8 antiinflammatoriska livsmedel som experterna vill att du äter oftare

Vegetables
Marina Rich / Shutterstock.com

nflammation är kroppens naturliga sätt att försvara sig mot skador, infektioner och toxiner. Men när den inflammatoriska processen blir långvarig kan den påverka allt från energinivåer till hjärthälsa. Därför lyfter näringsexperter fram vissa livsmedel som kan dämpa den låggradiga inflammation som många går runt med utan att veta om det. Här får du en genomgång av råvaror som med små, dagliga val kan stötta kroppen inifrån.

Just nu läser andra

nflammation är kroppens naturliga sätt att försvara sig mot skador, infektioner och toxiner. Men när den inflammatoriska processen blir långvarig kan den påverka allt från energinivåer till hjärthälsa. Därför lyfter näringsexperter fram vissa livsmedel som kan dämpa den låggradiga inflammation som många går runt med utan att veta om det. Här får du en genomgång av råvaror som med små, dagliga val kan stötta kroppen inifrån.

Avokado – fullpackad med antiinflammatoriska ämnen

Avokado är rik på vitamin E och flera växtbaserade ämnen som minskar inflammationens påverkan på cellerna. Den milda smaken gör det enkelt att lägga till avokado i allt från sallader till smoothies och varma rätter. Ett par skivor på smörgåsen eller en sked i en grynskål ger både krämighet och näringsboost. Ett bra val när du vill äta gott och samtidigt gynna kroppen.

Baljväxter – små näringsbomber med stor effekt

Kikärter, linser och bönor ger mer än växtprotein – de innehåller polyfenoler, peptider och saponiner som visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom mättar baljväxter länge tack vare sin höga fiberhalt. De passar lika bra i sallader som i soppor eller grytor och kan även ersätta en del av köttet i många maträtter. Ett enkelt sätt att stärka kroppen på daglig basis.

Bär – naturliga antioxidanter som skyddar

Blåbär, acai och jordgubbar är rika på antioxidanter som hjälper immunförsvaret och kan dämpa inflammation. Färska eller frysta spelar ingen roll – näringsinnehållet är likvärdigt. Bär är smidiga att lägga i smoothies, overnight oats eller som topping på yoghurt. De små frukterna bär på stor hälsopotential.

Körsbär – söta, syrliga och antiinflammatoriska

Körsbär är fulla av polyfenoler och vitamin C, två ämnen som är starkt kopplade till minskad inflammation. Dessutom kan surkörsbärsjuice främja bättre sömn tack vare naturligt förekommande melatonin. Körsbär fungerar i både söta och salta rätter, från sallader till bakverk. Ett smakrikt sätt att ge kroppen extra stöd.

Chili – hetta som gynnar kroppen

Läs också

I chilipeppar finns capsaicin, en bioaktiv substans som i flera studier kopplats till minskad inflammation. Lite hetta i maten kan alltså bidra med mer än smak. Det räcker med några droppar chilisås, hackad chili i en gryta eller lite jalapeño i en sallad. Ett enkelt sätt att få in antiinflammatoriska ämnen i vardagen.

Citrusfrukter – syrliga vitaminkällor med skyddande effekt

Citron, lime, blodapelsin och grapefrukt innehåller växtämnen och vitamin C som kan bidra till att dämpa inflammatoriska processer. Citrus gör det lätt att höja smaken på maten – pressa över fisk, blanda i en dressing eller njut som juice. Frukterna är både fräscha och funktionella. Ett naturligt tillskott till en hälsosam kost.

Broccoli – en av kostens starkaste antiinflammatoriska grupper

Broccoli, blomkål och brysselkål är kända för sina näringsrika svavelämnen som påverkar inflammation positivt. Många studier visar minskade inflammationsmarkörer hos personer som äter dessa grönsaker regelbundet. De kan ugnsrostas, stekas eller ätas råa i sallader. Alltid ett säkert kort i en hälsosam måltid.

Mörk choklad – när njutning möter näring

Mörk choklad innehåller polyfenoler och flavonoider som har antiinflammatoriska egenskaper. En liten bit räcker för att ge kroppen en dos skyddande ämnen, enligt RealSimple. Chokladen kan användas i desserter eller avnjutas som ett litet mellanmål. Ett gott sätt att göra något bra för kroppen.

Så får du antiinflammatorisk mat att bli en del av vardagen

Du behöver inte göra drastiska förändringar – små justeringar i dagens måltider kan göra stor skillnad över tid. Testa att byta ut en ingrediens, lägga till mer färg på tallriken eller välja ett av livsmedlen några gånger i veckan. Kombinationen av färska råvaror, fiber och antioxidanter skapar en stabil grund för kroppen. Ju mer regelbundet du äter dessa livsmedel, desto större blir effekten.

Ads by MGDK