8 varningssignaler för D-vitaminbrist

Skriven av Henrik R

64 veckor sedan

|

22/03/2023
Hälsa
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
D-vitaminbrist är inte ovanligt på vissa delar av världen, men de flesta vet inte om de saknar det. Här får du 8 oroande tecken på att du lider av brist på D-vitamin.

Många vet att brist på D-vitamin kan uppstå under vinterperioden och att det kan vara anledningen till att man känner sig tröttare under de kalla månaderna, men det finns faktiskt flera andra symptom som kan avslöja om det bara handlar om en aning vintertrötthet eller om du bör vara uppmärksam på oroande tecken på brist på D-vitamin.

Hur mycket D-vitamin kroppen behöver

Solen är den viktigaste källan till D-vitamin, och även om man också kan få det genom kosten, är det långt ifrån tillräckligt. Enligt Folkhälsomyndigheten bör du få 7,5 µg D-vitamin totalt, men de flesta danskar får bara mellan 2 och 4 µg genom den mat de äter.

Det fettlösliga vitaminet ökar upptaget av kalcium i tarmen, som benen behöver, och är nödvändigt för att muskler och nerver också ska fungera så bra som möjligt. Faktiskt kan benbrytning öka när det saknas vitaminet och gångbesvär kan förekomma.

Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer är att ha ett moderat solbadande under sommaren kombinerat med en normal sund kost med fiskintag och eventuellt en vitaminpiller året runt.

Det ska minska sannolikheten för att få symptom på D-vitaminbrist.

Oroande tecken på brist på D-vitamin De kliniska symtomen på att kroppen saknar D-vitamin uppstår först när nivåerna i blodet har legat under 25 nmol/l under en längre tid.

Ofta måste det vara så lågt som 12 nmol/l.

Om du har mörk hud är du särskilt utsatt på dessa breddgrader i alla åldersgrupper.

Det övre gränsen för intag är 25 µg för barn upp till 10 år och sedan 50 µg för alla andra åldersgrupper, men det är ganska krävande att försöka nå maxgränsen, så det alternativer.

D-vitaminbrist är inte ovanligt i dessa delar av världen, men få vet om de lider av bristen. Här är 8 varningssignaler som tyder på att du har brist på D-vitamin.

Sol är den viktigaste källan till D-vitamin, men det är svårt att få tillräckligt genom maten. Enligt den svenska hälsomyndigheten bör du få 7,5 µg D-vitamin per dag, men många svenskar får bara mellan 2 och 4 µg från sin kost.

Det fettlösliga vitaminet ökar upptaget av kalcium i tarmen som är nödvändigt för benen, och det är också viktigt för muskler och nervsystem att fungera optimalt. Brist på vitaminet kan leda till ökad benbrytning och till och med gångbesvär.

De allmänna rekommendationerna från hälsomyndigheten är att ha en moderat sol exponering på sommaren kombinerat med en sund kost med fisk och eventuellt en vitaminpille året runt.

Det bör minska risken för tecken på brist på D-vitamin.

Varningstecken på brist på D-vitamin

De kliniska symtomen på brist på D-vitamin uppstår när nivåerna i blodet har varit under 25 nmol/l under en längre tid.

Folk med mörk hud är särskilt utsatta på dessa breddgrader i alla åldersgrupper.

Det övre intaget är 25 µg för barn upp till 10 år och 50 µg för övriga, men det är svårt att uppnå det maximala intaget.

Det är därför mer anledning att oroa sig för varningssignalerna för brist på D-vitamin än att oroa sig för en överdos, och upp till 43% av svenskarna har brist på D-vitamin.

8 symtom på bristande D-vitamin

Några av tecknen kan också vara symtom på något annat, så det kan vara svårt att upptäcka, men här är 8 varningssignaler som tyder på brist på D-vitamin att hålla utkik efter:

Du är ofta sjuk - Ditt immunförsvar kan inte fungera normalt om du har brist på D-vitamin.

Trötthet - extrem trötthet och dålig sömn kan vara förknippade med brist på vitaminet.

Smärta i kroppen - smärtor i muskler och ben kan också vara ett tecken på allvarliga problem.

Svaghet - trötta och tunga muskler kan också vittna om att det är lågt i D-vitaminlagren.

Huvudvärk - Har du ofta huvudvärk under vintermånaderna kan detta bero på ett lågt nivå av D-vitamin.

Problem med läkning - Sår som har svårt att läka och återhämta sig kan också bero på att det inte finns tillräckligt med D-vitamin i kroppen för att den ska kunna hantera uppgiften.

Du blir tunnhårig - Upplever du att du faller mycket kan det vara tecken på D-vitaminbrist.

Minnesbesvär - Om det är svårt att komma ihåg kan det självklart vara på grund av vanlig vardagsstress, men det kan också bero på brist på D-vitamin, vilket också är förknippat med sjukdomar som Alzheimer och demens.

Behandling

Börja med att gå till läkaren och bli testad för att se om det verkligen handlar om D-vitaminbrist.

Turligt nog finns det mycket du själv kan göra om du har brist. Här är en lista över vad du kan göra:

* Ta en vitamintablett

* Få mer sol

* Ät fisk

D-vitamin i tablettform

Ta D-vitamintabletter, men var försiktig så du inte får en överdos, eftersom det kan leda till förgiftning i värsta fall, så ta läkarens råd innan du börjar ta vitaminer.

Sol

80% av D-vitamin som vi bildar kommer från solen, så du behöver vara runt 20 min. i solen utan solskydd under sommaren dagligen. Du bör dock undvika solen mitt på dagen när den är starkast när du inte har solskydd.

Fisk

Det är bara i de fettrika fiskarna som lax och makrill som du kan hitta de stora mängderna av D-vitamin, men faktiskt innehåller fettmjölk, ägg, kött och nötter också vitaminet, så om du inte kan stå fisk, kan du vända dig till dessa.