Ät bacon och ost och gå ner i vikt: Nytt superläkemedel med fantastiskt löfte

Skriven av Jakob A. Overgaard

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lova förbättringar och i artikeln guidar vi dig igenom dem.

Försöken på möss

Forskarna genomförde studien på möss som de matade med en typisk västerländsk kost med högt fett- och sockerinnehåll. Resultatet var att det påverkade ämnesomsättningen och förhindrade viktökning.

"När vi gav denna substans till mössen under en kort tid började de gå ner i vikt. De blev alla smala", säger Madesh Muniswamy, PhD, professor i medicin vid Joe R. och Teresa Lozano Long School of Medicine vid hälsocentret.

Skapar en fartkontroll för kroppen

Forskargruppen upptäckte ämnet när de undersökte magnesiums roll i ämnesomsättningen, som producerar och tar upp energi i kroppen. De upptäckte att en hög mängd magnesium i kroppen bromsar energiproduktionen: "Det sätter på bromsen, det saktar bara ner", säger medförfattaren Travis R. Madaris, doktorand vid Muniswamy-laboratoriet vid UT Health San Antonio.

Om du har för hög mängd magnesium i kroppen producerar och tar din kropp upp lite energi, och din ämnesomsättning förblir låg.

Det forskarna gjorde var att radera en gen kallad MRS2-genet, eftersom det främjar att magnesium kommer in och påverkar ämnesomsättningen i kroppen. Och det var det som ökade ämnesomsättningen och resulterade i en mer effektiv omvandling av socker och fett i kroppen.

Läkemedlet gör samma sak

För oss människor kan vi inte bara radera en gen på det sättet. Istället har de utvecklat ett läkemedel som kallas CPACC. Och medicinen gör samma sak som att radera genen. Den hämmar magnesiumtransporten inne i kroppens energikraftverk, vilket gör att ämnesomsättningen blir hög.

Muniswamy avslutar med att säga: "Dessa resultat är resultatet av flera års arbete", säger Muniswamy. "Ett läkemedel som minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtattack och stroke samt också minskar förekomsten av levercancer, som kan följa efter fettleversjukdom, kommer att ha en enorm inverkan."